Fanourgakis – Φανουργάκης διακρίθηκε για την άψογη γεύση και υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο.

Λίγα λόγια για το τι σας έκανε να μπείτε στον χώρο του ελαιολάδου? Οικογενειακό? Πάθος για το προϊόν? Είναι τρέλα να ασχολείται κάνεις με το ελαιόλαδο στην Ελλάδα (με την καλή την έννοια βέβαια).. ποιες είναι η ρίζες της “τρέλας” προσωπικά και, γονείς κλπ. Λίγα λόγια ιστορικά του κτήματος και τα σχέδια για αυτό. Πόσα χρόνια ασχολείστε προσωπικά ο και επίσης ο κάθε ένας από την οικογένειά σας

Ασχολούμαι προσωπικά με την καλλιέργεια και την επέκταση των οικογενειακών ελαιώνων στην Κρήτη, αλλά και εδώ στη Βόρεια Ελλάδα που διανέμω εδώ και 22 χρόνια. Δεν ξέρω αν είναι οικογενειακό (πιθανόν) πάντως είναι σίγουρα η μεγάλη μου αγάπη για τη φύση και ειδικά το ευλογημένο δέντρο της ελιάς.

Πια είναι η στρατηγική σας για να πετύχετε σε ένα τέτοιο υπέρ ανταγωνιστικό χώρο σαν το ελαιολάδου?

Η μόνη στρατηγική για να επιτύχει κανείς Θανάση σε αυτό το χώρο είναι η εμμονή και η προσήλωση στην κορυφαία ποιότητα. Μόνο αναδεικνύοντας αυτήν μπορούμε να ξεχωρίσουμε και να απαιτήσουμε και από τις αγορές υψηλότερες αμοιβές. Αυτό για να επιτευχθεί θέλει αυστηρότατη διαχείριση σε όλα τα στάδια από την καλλιέργεια, την συλλογή, την επεξεργασία και την τυποποίηση του ελαιολάδου. Γι’ αυτό και έχω προσωπικά ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα. Ότι δηλαδή είμαι εγώ που κάνω όλα αυτά τα βήματα, από την παραγωγή μέχρι την τυποποίηση και έτσι ξέρω ανά πάσα στιγμή που βρίσκομαι και τι πρέπει να κάνω. Θα σου πω ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβεις τι εννοώ. Αν πληκτρολογήσει κανείς στην ιστοσελίδα μου το LOT της συσκευασίας του θα δει αμέσως όλη τη διαδρομή του ελαιολάδου του από τον καρπό, την ημερομηνία συλλογής, το ελαιουργείο, τις συνθήκες άλεσης και αποθήκευσης του λαδιού,  τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, μέχρι και εικόνα στο google maps με τον ελαιώνα από τον οποία προήλθε το λάδι του. Έτσι  μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για το τι έχει στο πιάτο του και φυσικά την ποιότητά του.

Η προσέγγισή μου σε αυτά είναι και ιδιαίτερα επιστημονική μια και είμαι χημικός  Msc αν θυμάσαι γι’ αυτό και προσπαθώ πάντα να μαθαίνω τη φύση, αλλά το κυριότερο να μαθαίνω από αυτήν. Θα σου πω για παράδειγμα το εξής: Ξέρεις πότε η φύση μας δίνει τα πιο ποιοτικά προϊόντα της; Όταν δεν την καλομαθαίνεις αλλά την αφήνεις και λίγο να στρεσαριστεί. Αν δηλαδή αφήσεις και τις ελιές το καλοκαίρι λίγο απότιστες να σκληραγωγηθούν δηλαδή, τότε και η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες το Νοέμβριο θα είναι μεγαλύτερη .

Όσον αφορά τα βιολογικά που αναφέρεις θα σου πω ότι λόγω και της επιστημονικής μου προσέγγισης έχω αντιρρήσεις γιατί δεν συμφωνώ βασικά με την μη δυνατότητα ολοκληρωμένης λίπανσης. Είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις σοβαρά ποιοτικά αποτελέσματα και σε μια επαρκή βέβαια ποσότητα χωρίς στοιχειώδης λιπαντικές επεμβάσεις. Πριν μια δεκαετία που ξεκίνησαν τα βιολογικά και κάποιοι στην Κρήτη τα εφάρμοσαν, τώρα το έχουν μετανιώσει γιατί τα δέντρα έμειναν πολύ πίσω και δεν μπορούν και να ξανακινήσουν εύκολα. Θυμήσου ότι σου είπα ότι από αυτήν την φανταστική ποιότητα φέτος έχω στις δεξαμενές μου πάνω από τρεις τόνους λάδι. Πόσο άραγε θα ήταν αυτό αν δεν μπορούσαμε να θρέψουμε τα δέντρα μας σωστά;

 

Έχετε σχεδία για αγροτικό τουρισμό? Αν ναι πως το φαντάζεστε? Ομάδες από 5-10 άτομα η ένας ένας? Έχετε διαθέσιμα διαμερίσματα στο κτήμα να μείνουν η κοντά σας που μπορείτε αν τους βάλετε?

Δεν έχω άμεσα σχέδια για αγροτουρισμό όχι γιατί δεν το βρίσκω ελκυστικό, αλλά γιατί δεν έχω τις τεχνικές δυνατότητες για κάτι τέτοιο (εγκαταστάσεις κλπ.). Βέβαια όπως λέω στο μέλλον μπορεί να τα παρατήσω όλα και να πάω στα χωράφια να φτιάξω και πολυτελείς μονάδες αγροτουρισμού και να ζήσω εκεί. Ποιος ξέρει;

Για πιο λόγο διαλέξατε να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό Αριστολεο Βραβεία? Έχετε πάρει μέρος σε άλλους διαγωνισμούς και πια ήταν η εμπειρία σας?

Στα Αristoleo βραβεία πήρα μέρος γιατί το θεωρώ πολύ αξιόλογη προσπάθεια ανάδειξης των πολύ υψηλών ποιοτικά ελαιολάδων που πρέπει να γίνουν μπροστάρηδες και να δείξουν το δρόμο για το μέλλον. Πολύ σημαντικός ήταν ο συνδυασμός με τα άψογα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά γιατί δεν αρκεί μόνο η υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες ή η χαμηλή οξύτητα. Αν μπορεί κανείς να τα συνδυάσει όλα τότε είναι στην κορυφή. Πήρα μέρος και στον διαγωνισμό Athena IOOC, όπου και εκεί βραβεύτηκα και βέβαια όπως ξέρεις μετά τις κουβέντες μου και με τον Προκόπη περιμένω και τα αποτελέσματα του Λονδίνου τόσο για το διαγωνισμό ποιότητας, όσο και για τον υγείας. Τέλος επειδή θεωρώ για μένα που είμαι στο ξεκίνημα της εμπορικής προσπάθειας την αγορά της Βορείου Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδάς) πολύ σημαντική, τα έστειλα και στο ΝΥΙΟΟC (Νέα Υόρκη) και περιμένω το αποτέλεσμα τέλος Απριλίου. Μην ξεχνάς φυσικά και τα Olympia awards.

Άμεσα σχέδια δεν έχω. Βέβαια επειδή η γυναίκα μου είναι γιατρός δερματολόγος και της αρέσουν πολύ και αυτής οι νέες αυτές ανακαλύψεις με την ελαιοκανθάλη μπορεί κάποια στιγμή να εξελιχθούν τα πράγματα και σε αυτόν τον τομέα, την παραγωγή δηλαδή φαρμακευτικών σκευασμάτων με βάση τις πολυφαινόλες του λαδιού, Σκέψου μόνο ότι ήδη στον ιατρικό χώρο γίνονται έρευνες για την χρησιμότητα της ελαιοκανθάλης στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος με πολύ ενθαρρυντικά από ότι φαίνεται αρχικά αποτελέσματα.

Fanourgakis

Fanourgakis Family

 

 

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Don’t have an account yet? Get started with a 12-day free trial

Leave A Comment

Related Posts