Τα Βραβεία Aristoleo® 2016 “Το Ελληνικό Θαύμα”

Aristoleo

http://hellenicmiracle.com/τα-αριστολεο-βραβεία-2016-αποτελεσματα/ 

 

ARISTOLEO AWARDS LOGO LOGO ARIST AWARDSLOGO ARIST AWARDS

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους παραγωγούς ελαιολάδου και τα ελαιοτριβεία που συμμετείχαν σε αυτόν τον διαγωνισμό και υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια, η οποία στοχεύει να χαρακτηρίσει τα ελληνικά ελαιόλαδα ως τα καλύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο, όσον αφορά το υψηλό προστατευτικό τους περιεχόμενο για την υγεία , που είναι επιστημονικά πιστοποιημένο.

Τα Βραβεία Aristoleo® 2016 «Το Ελληνικό Θαύμα» δημιουργήθηκαν για να ανακαλύψουν, να απονείμουν και να προωθήσουν τα ελαιόλαδα, τα οποία όχι μόνο έχουν υψηλό προστατευτικό για την υγεία περιεχόμενο αλλά και έχουν άψογη γεύση. Θα ανταμείψουμε επίσης τα ελαιοτριβεία που παράγουν αυτά τα πραγματικά αξιοσημείωτα ελαιόλαδα.

Χρυσοί Νικητές των Βραβείων Aristoleo από τον Athan Gadanidis στο Vimeo.

Το όνομά μου είναι Athan Gadanidis και αυτή είναι η ιστορία του γιατί αποφάσισα να πραγματοποιήσω ένα νέο στυλ στο διαγωνισμό του ελαιολάδου. Ήρθα στην Ελλάδα πριν από 3 χρόνια και μου ζητήθηκε να γράψω για το oliveoiltimes.com επειδή χρειάζονταν φρέσκα μάτια και μια νέα προοπτική για να περιγράψει τι συνέβαινε με την επιχείρηση ελαιολάδου στην Ελλάδα.

Τα μάτια μου είδαν μόνο ένα πράγμα που ήταν ενδιαφέρον που ήταν η ανακάλυψη της μεθόδου NMR από τον Δρ. Μαγιάτη. Άρχισα να γράφω για αυτό που άρχισε να είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα που συνέβαινε. Μπορούσα να δω ότι θα αλλάξει τη βιομηχανία ελαιολάδου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Ταυτόχρονα, τέθηκε σε ισχύ ο νέος κανονισμός 432/2012 περί αναγραφής χαρακτηριστικών υγείας στις ετικέτες. Αυτά τα δύο γεγονότα για μένα σήμαιναν ότι θα μπορούσαμε τελικά να γνωρίζουμε ποια ελαιόλαδα ήταν πραγματικά τα καλύτερα και πιο υγιή για προώθηση.

Έγραψα ένα άρθρο σχετικά με το NOO IOOC στο οποίο τα ελληνικά ελαιόλαδα, παρά το γεγονός ότι έλαβαν τις περισσότερες συμμετοχές (168) έλαβαν το μικρότερο ποσοστό (21%) μεταλλίων. Αυτό έφερε πολλές ερωτήσεις. Ειδικά όταν είδα το μεγάλο ποσοστό έξτρα παρθένων ελαιόλαδων που κρίθηκε ότι ήταν ελαττωματικό. Προσπάθησα να μάθω γιατί. Γνώριζα μερικούς από τους παραγωγούς, μου είπαν ότι το ίδιο ελαιόλαδο που θεωρήθηκε ελαττωματικό στη Νέα Υόρκη κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο Λος Άντζελες. Στην πραγματικότητα, όλοι οι παραγωγοί είχαν την ίδια ιστορία. Από ποικίλους διαγωνισμούς. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αντικειμενικό πρότυπο για την ποιότητα του ελαιόλαδου στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Ελαιόλαδου.

Πώς θα μπορούσαν οι Διεθνείς Διαγωνισμοί Ελαιόλαδου να ισχυρίζονται ότι βοηθούν την βιομηχανία ελαιολάδου όταν κρίνουν λανθασμένα ότι τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα ότι είναι ελαττωματικά; Αν κατά μέσο όρο το 40% των καλύτερων έξτρα παρθένων ελαιόλαδων στον κόσμο που εισέρχονται σε αυτούς τους Διεθνείς Διαγωνισμούς Ελαιόλαδου είναι ελαττωματικά, τι λέει για τα υπόλοιπα ελαιόλαδα στον κόσμο; Πώς είναι αυτό το καλό μάρκετινγκ;

Έτσι άρχισα να διερευνώ διαγωνισμούς ελαιολάδου και παρατήρησα ότι το 2016 το πρόβλημα επιδεινώθηκε. Οι ελληνικές συμμετοχές στο NY IOOC αυξήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος και λάβαμε ακόμα λιγότερα βραβεία … (11%) με 180 συμμετοχές. Κάποιοι λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν ξέρουμε τι κάνουμε, δεν τους επιλέγουμε σωστά ή δεν ξέρουμε πώς να επεξεργαστούμε το ελαιόλαδο. Με τη δική μου εμπειρία συναντήθηκα με τους παραγωγούς και επισκέφτηκα τους ελαιοτριβείς που ξέρουν ακριβώς τι κάνουν. Δεν στέλνουν ελαττωματικά ελαιόλαδα σε διαγωνισμούς. Διεξάγουν οργανοληπτικές εξετάσεις εδώ στην Ελλάδα από διαπιστευμένους πίνακες των Διεθνών Διαγωνισμών Ελαιόλαδου προτού αναλάβουν το κόστος αποστολής του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σε διαγωνισμούς. Γιατί να δαπανήσει $ 500 για να στείλει ένα ελαιόλαδο εάν είναι ελαττωματικό; Δεν βγάζει νόημα.

Τότε αποφάσισα να επινοήσω τον δικό μου διαγωνισμό με πιο αντικειμενικά κριτήρια. Επέλεξα τη μέθοδο NMR για τη μέτρηση του φαινολικού περιεχομένου από τον Δρ. Μαγιάτη και την οργανοληπτική ανάλυση από το εργαστήριο δοκιμασίας ελαιολάδου Καλαμάτας που έχει εγκριθεί από το Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιόλαδου, ώστε τα ελαιόλαδα να τοποθετηθούν σε κατηγορίες γεύσης βάσει της μέσης βαθμολογίας πικτρότητας και καυστικότητας.

Θα δίναμε απλά το χρυσό βραβείο στο ελαιόλαδο που περιείχε το πιο φαινολικό περιεχόμενο σε κάθε κατηγορία άνω του 5 σε μέσο όρο, μεταξύ 4 και 5, 3 και 4 και 2 και 3. Σε τρεις κατηγορίες παραδοσιακών ελαιώνων, βιολογικών και αγρίων ελιών. Για πρώτη φορά δημιουργήσαμε επίσης μια κατηγορία άγριου ελαιολάδου. Είχαμε μόνο μία είσοδο, αλλά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

Όντας το πρώτο μας έτος και με ελάχιστη διαφήμιση, λάβαμε 27 καταχωρήσεις. Από αυτά βρήκαμε μόνο 2 έξτρα παρθένα ελαιόλαδα με ελαττώματα. Σε ένα από τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, ο παραγωγός είχε υποψίες και έτσι δεν ήταν έκπληξη και οι ειδήσεις ήρθαν σαν σοκ. Λιγότερο από το 4% των ελαιολάδων που υποβλήθηκαν κρίθηκαν ότι έχουν ελαττώματα!. Το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές τις οργανοληπτικές γευστικές αναλύσεις έλαβαν χώρα σε μερικές περιπτώσεις μετά από 7 μήνες μετά τη συγκομιδή το κάνει ακόμη πιο σημαντικό.

Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους Διεθνείς Διαγωνισμούς Ελαιόλαδου, εάν ενδιαφέρονται πραγματικά να ανακαλύψουν τα καλύτερα ελαιόλαδα, είναι:

Γιατί, όταν διεξάγουμε την οργανοληπτική ανάλυση γεύσης σύμφωνα με τους αυστηρότερους κανόνες, βρίσκουμε μικρότερο ποσοστό ελαττωματικών έξτρα παρθένων ελαιόλαδων από ό, τι στους Διεθνείς Διαγωνισμούς, 4% και 40% είναι ένα τεράστιο χάσμα και εγγυάται μια έρευνα. Οι Διεθνείς Διαγωνισμούς προσβάλλουν την ακεραιότητα και ελαχιστοποιούν τη σκληρή δουλειά των ελαιοκαλλιεργητών παγκοσμίως. Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου της ΔΟΕ πρέπει να διερευνήσει αμέσως αυτό το ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, αυτοί είναι οι νικητές του Βραβείου Aristoleo!

Φαινόλες και γεύση

Τα ελαιόλαδα χωρίζονται σε κατηγορίες γεύσης, σύμφωνα με τη μέση τάξη Πικρότητας & Καυστικότητας από το εργαστήριο γεύσης του ελαιολάδου Καλαμάτας του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου:

5+ Έντονη,

4-5 Μεσαία / Έντονη,

3-4 Μεσαία,  

2-3 Ήπια

Το ελαιόλαδο με το υψηλότερο φαινολικό περιεχόμενο, πιστοποιημένο από τον Δρ. Μαγιάτη με NMR, σε κάθε κατηγορία θα λάβει το χρυσό βραβείο.

BIO CERTIFIED 

1) Πικρότητα & Καυστικότητα περ. 4-5 (BIO)

Αριστολεο Βραβεια

Βραβεία Aristoleo

THERIANOS – ΧΡΥΣΟ 2090 mg ανά kg συνολικού περιεχόμενου φαινόλης όπως μετρήθηκε από το NMR  http://www.therianosfamily.com/

Olive Mill – Patrinos Panagiotis,
Katastari, Zakynthos

2) Πικρότητα & Καυστικότητα περ. 3-4 (BIO)

 Αριστολεο Βραβεια

Βραβεία Aristoleo

“ἔλαιον” ELAION BIO GREEN OLIVE OIL – GOLD1020 mg ανά kg συνολικού περιεχόμενου φαινόλης όπως μετρήθηκε από το NMR   http://www.bio-green-oliveoil.gr/

Olive Mill – Konakis Konstantinos & Assoc.
Oropos, Preveza

3) Πικρότητα & Καυστικότητα περ. κάτω από 3 (BIO)

 Αριστολεο Βραβεια

Βραβεία Aristoleo

SOTIRALE BIO – GOLD825 mg ανά kg συνολικού περιεχόμενου φαινόλης όπως μετρήθηκε από το NMR  http://sotirale-bio.com/

Olive Mill – Farm Co-op, Agion Apostolon,
Agioi Apostoli, Monemvasias, Lakonia

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ 

1) Πικρότητα & Καυστικότητα περ. 5+ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ)

 Αριστολεο Βραβεια

Βραβεία Aristoleo

THE GOVERNOR – ΧΡΥΣΟ – 2377 mg ανά kg συνολικού περιεχόμενου φαινόλης όπως μετρήθηκε από το NMR  http://thegovernor.gr/

Olive Mill – OLIVE FABRICA
Agious Mathaious, Corfu

2) Πικρότητα & Καυστικότητα περ. 4-5 (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ)

 Αριστολεο Βραβεια

Βραβεία Aristoleo

ASKLEPIOS – ΧΡΥΣΟ – 1230 mg ανά kg. συνολικού περιεχόμενου φαινόλης όπως μετρήθηκε από το NMR

http://www.alfeas.gr/about-our-oil

Olive Mill – Christodoulopoulos Bros.
Dafni, Gortinias, Arkadia

3) Πικρότητα & Καυστικότητα περ. 3-4 (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ)

 Αριστολεο Βραβεια

Βραβεία Aristoleo

HELLENIC FIELDS – ENA ENA MANI –  ΧΡΥΣΟ – 1469 mg ανά kg συνολικού περιεχόμενου φαινόλης όπως μετρήθηκε από το NMR  http://www.hellenicfields.gr/el/landing-page/olive-oil/

Olive Mill – Niko Skoufi Bros. Skilountia, Ilia

4) Πικρότητα & Καυστικότητα περ. 2-3 (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ)

 Αριστολεο Βραβεια

Βραβεία Aristoleo

Karbouris Family – ΧΡΥΣΟ 1135 mg ανά kg συνολικού περιεχόμενου φαινόλης όπως μετρήθηκε από το NMR

Olive Mill – Konstantis Spiridon,
Vistonas, Corfu

Επίσης, αποφασίσαμε να δώσουμε ένα βραβείο σε ελαιόλαδα που συνδυάζουν φρουτώδη γεύση πάνω από 5 και υψηλό φαινολικό περιεχόμενο.

ΦΡΟΥΤΩΔΗΣ ΓΕΥΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5 

1) ΦΡΟΥΤΩΔΗΣ ΓΕΥΣΗ 5+ Πικρότητα & Καυστικότητα 4-5

 Αριστολεο Βραβεια

Βραβεία Aristoleo

WILD ATHOS – GOLDEN TREE – ΧΡΥΣΟ – 1178 mg ανά kg συνολικού περιεχόμενου φαινόλης όπως μετρήθηκε από το NMR http://www.goldentree.eu/eng/

Olive Mill – Macedonian Olive Mill,
Karagianni Bros. Ltd.

 

ΑΓΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – OLEASTER (BIO) 

Αυτή είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που συμμετέχει σε αγώνες ελαιολάδου και είναι ιδιαίτερα σημαντικά τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται εδώ στην αρχαία πόλη της Ολυμπίας όπου το άγριο ελαιόδενδρο τιμάται και γίνεται σεβαστό για τα μοναδικά του χαρακτηριστικά για την υγεία και τη ζωτικότητα.

 Αριστολεο Βραβεια

Βραβεία Aristoleo

VOLVI ESTATE – ΧΡΥΣΟ 716 mg ανά kg συνολικού περιεχόμενου φαινόλης όπως μετρήθηκε από το NMR  http://www.volviestate.gr/

Olive Mill – Macedonian Olive Mill,
Karagianni Bros. Ltd.