Βραβεία Aristoleo®

Aristoleo

Το Μεταβλητό Πρόσωπο των Διαγωνισμών Έξτρα Παρθένων Ελαιόλαδων – Αφορούν Επιτέλους την Υγεία

γράφει η Marilyn Harding

Οι καταναλωτές ακούστηκαν επιτέλους και παίρνουν ό, τι πληρώνουν.

Σύμφωνα με την Αναφορά Nielsen Global Health and Wellness του 2015,

Οι καταναλωτές αναζητούν φρέσκα, φυσικά και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ευεργετικά συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών και προάγουν την καλή υγεία.

Εγώ συμφωνώ με αυτό, εσείς; Ωστόσο, όταν το Forbes δημοσιεύει ένα άρθρο ο κόσμος το διαβάζει και όταν είδα αυτό το τελευταίο πέρυσι, ήμουν ταυτόχρονα θυμωμένη και απογοητευμένη. Η απάτη ελαιολάδου: Εάν το 80% είναι ψέματα, γιατί συνεχίζετε να το αγοράζετε; 

Aristoleo Awards

Είμαι θυμωμένη γιατί είναι απολύτως αληθές – γιατί ο καταναλωτής να συνεχίσει να αγοράζει κάτι που έχει αποδειχθεί πλαστό ή στην καλύτερη περίπτωση νοθευμένο με ποσοστό 80%; Είμαι θυμωμένη γιατί αυτή και άλλες αναφορές απάτης, σκανδάλου, εγκληματικότητας και αγρομαφίας μαστίζουν τα εκατοντάδες εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που καλλιεργούνται με προσοχή, συλλέγονται και παράγονται για μέγιστη ποιότητα από μεγάλους και μικρούς παραγωγούς σε όλο τον κόσμο.

Είμαι απογοητευμένη διότι καθώς η εμπιστοσύνη των καταναλωτών διαβρώνεται, η έρευνα για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και οι εγγενείς ενώσεις προαγωγής της υγείας του αυξάνονται ολοένα και περισσότερο για την πρόληψη και ακόμη και τη θεραπεία ορισμένων από τις πιο δύσκολες και χρόνιες ασθένειες που μαστίζουν τον πολιτισμό μας σήμερα – Διαβήτης τύπου II, ρευματοειδής αρθρίτιδα και καρκίνος.

Πριν μετακομίσω στην Ελλάδα και μάθω περισσότερα για το ελαιόλαδο από ό, τι πίστευα ότι ήταν δυνατόν να γνωρίζω, κι εγώ ήμουν ένας καταναλωτής που στεκόταν μπροστά σε μια σειρά από μπουκάλια και αναρωτιόμουν πώς θα μπορούσα να αγοράσω το καλύτερο για την οικογένειά μου – για τα χρήματά μου.

Όπως πολλοί, κατέληξα να επιλέξω με βάση την τιμή και την ετικέτα στην μάταιη ελπίδα ότι αν προερχόταν από τη Μεσόγειο, φαινόταν καλό και κοστίζει πολύ, πρέπει να ήταν και ποιοτικό. Τώρα ξέρω ότι έχω επενδύσει σε μερικές από τις ετικέτες που έχουν συκοφαντηθεί για απάτη. Αισθάνομαι προδομένη και ανόητη για τη αφέλειά μου. Και ίσως αυτό μου έδωσε το πάθος για τη βαθιά έρευνα για να γράφω για τα επαληθεύσιμα υγιή συστατικά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και τον ακριβή τρόπο μέτρησης αυτών. Αλλά πώς τελικά η επιστήμη φτάνει στο ράφι και πόσο καιρό θα χρειαστεί οι καταναλωτές να αγοράσουν ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με εμπιστοσύνη και διάκριση;

Το 2012, όταν ο κανονισμός της ΕΕ για την επισήμανση ανέφερε ότι τα Έξτρα Παρθένα Ελαιόλαδα που περιέχουν περισσότερα από 250mg / kg πολυφαινόλες θα μπορούσαν να κάνουν έναν ισχυρισμό για την υγεία στην ετικέτα τους, εισήχθη κυριολεκτικά μια νέα κατηγορία ελαιολάδου.

Την ίδια χρονιά, ο Δρ. Μαγιάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακάλυψε τον τρόπο για να μετρήσει με ακρίβεια αυτές τις διάφορες φαινολικές ενώσεις και να προσδιορίσει τα ελαιόλαδα που είναι στην πραγματικότητα τα πιο ωφέλιμα για την υγεία. Ο Δρ. Μαγιάτης χρησιμοποιεί το NMR, τον πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό. Το NMR χρησιμοποιείται επίσης σε προηγμένες τεχνικές ιατρικής απεικόνισης, όπως σε μαγνητική τομογραφία (MRI). Με άλλα λόγια, είναι σοβαρή και σχολαστική επιστήμη.

Μέχρι τώρα, οι διεθνείς διαγωνισμοί ελαιολάδου, οι IOOC, βασίζονται στη γεύση και τη συσκευασία. Η συσκευασία βοηθά τους ανθρώπους σαν εμένα να κάνουν μια επιλογή με βάση τα οπτικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν προσφέρει καμία εγγύηση ποιότητας. Και γεύση; Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με υψηλά επίπεδα φαινολικών ενώσεων, ιδιαίτερα εκείνα για τα οποία η πλειοψηφία των ιατρικών ερευνών – ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη – έχουν αίσθηση πιπεριού στον λαιμό ή πικρία στη γλώσσα αντίστοιχα.

Η γεύση μας προσφέρει ενδείξεις, αλλά δεδομένου ότι μια μελέτη του UC Davis έδειξε ότι οι περισσότεροι καταναλωτές εξισώνουν τη γεύση του ελαιολάδου με μια λιπαρή αλλοίωση επειδή είναι αυτό που είναι συνηθισμένοι να τρώνε, πρέπει να αναρωτηθούμε για τα IOOC που βασίζονται μόνο στην γεύση. Και εδώ είναι ένα μια μικρή αλήθεια που με ενοχλεί.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου της Διεθνούς Οργάνωσης Εσωτερικής Αγοράς (IOC) έχει παραμέτρους για την εκτίμηση του ελαιόλαδου για αλλοίωση, οξύτητα και ελαττώματα προτού χαρακτηριστεί με την ονομασία εξαιρετικά παρθένο. Κατά το παρελθόν έτος στους διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου, IOOC, σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων αποκλείστηκε ως ελαττωματικό. Δεν φαίνεται λογικό ότι ένας παραγωγός θα δαπανήσει το τέλος εισόδου και θα στείλει ένα μπουκάλι ελαττωματικό λάδι. Πρέπει να αναρωτηθούμε, πόσο ακριβείς ή καλύτερα ακόμα, υποκειμενικοί, είναι οι διεθνείς γευστικοί διαγωνισμοί; Και πώς μπορούν να βοηθήσουν τον καταναλωτή να επιλέξει πραγματική ποιότητα – εκτός από μερικές ενδείξεις στην ετικέτα;

Πέρυσι διεξήχθησαν δύο εναρκτήριοι διαγωνισμοί για το ελαιόλαδο, τα Βραβεία Ολυμπίας για την Υγεία και τη Διατροφή (διεθνή) και τα Βραβεία Aristoleo® (Ελλάδα) που συνδύασαν τις μετρήσεις NMR για τη φαινολική περιεκτικότητα που διαφοροποιείται ανάμεσα στις συνδυασμένες φαινολικές ενώσεις (γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες) και της ελαιοκανθάλης (γνωστής για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της) συγκεκριμένα.

Στους παραγωγούς ελαιολάδου σε όλο τον πλανήτη, αυτοί οι διαγωνισμοί έχουν ρίξει φως στις μεθόδους παραγωγής που βελτιστοποιούν αυτές τις ευεργετικές ενώσεις και πολλοί περισσότεροι παραγωγοί προσαρμόζουν τους χρόνους και τις διαδικασίες επεξεργασίας και δοκιμάζουν τα ελαιόλαδά τους για αυτά τα πολύτιμα συστατικά που προάγουν την υγεία. Η προσφορά αυξάνεται για να καλύψει την καταναλωτική ζήτηση σύμφωνα με τα ευρήματα Nielsen.

Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει και αυτή την άνοιξη θα δούμε τους διεθνείς διαγωνισμούς να αλλάζουν τον τρόπο δοκιμής, απονομής και επισήμανσης του ελαιολάδου, και να προσανατολίζονται στον τομέα της υγείας.

Το βραβείο Aristoleo® εισέρχεται στη διεθνή σκηνή με τον Διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου “Ελεγμένο, Δοκιμασμένο και Αληθές” για το υψηλότερο σε φαινόλες Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο που θα διεξαχθεί στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2017. Αυτό που κάνει αυτό το διαγωνισμό μοναδικό είναι ότι θα κατηγοριοποιήσει τα έλαια σύμφωνα με τις ποικιλίες ελιάς, που διασχίζουν όλα τα σύνορα. Το ελαιόλαδο θα αναλυθεί αρχικά χρησιμοποιώντας το Δοκιμαστικό Τεστ Aristoleo σε συνδυασμό με το τελευταίο μας προϊόν, το Αριστόμετρο (Aristometer ™), ένα φασματόμετρο χειρός. Η Ελαιοκανθάλη και η συνολική συγκέντρωση φαινόλης θα αναλυθούν με NMR. Αυτός είναι πραγματικά ένας μοναδικός διαγωνισμός που προωθεί αυτό που αντιπροσωπεύουν τα βραβεία Aristoleo, “Ελεγμένο, Δοκιμασμένο και Αληθές ™”

Τα νικητήρια Έξτρα Παρθένα Ελαιόλαδο δεν πρέπει να έχουν ελαττώματα για να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Aristoleo Box 4 Magazine (1)

Ο Διεθνές Διαγωνισμός Ελαιόλαδου του Λονδίνου (London IOOC) σχεδιάζει επίσης να ανακοινώσει μια νέα κατηγορία βραβείων με επίκεντρο το φαινολικό περιεχόμενο των Έξτρα Παρθένων Ελαιόλαδων, όπως μετράται με NMR.

Η OIS (Διεθνής Εταιρεία Ελαιοκανθάλης) ανακοίνωσε ένα αρκετά ευρύ φάσμα διαγωνισμών που ονομάζεται Διαγωνισμός Για το Πιο Υγιεινό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο στον Κόσμο με έμφαση στην γαστρονομία, ακόμα και με την ονομασία “gastroleum”. Η ημερομηνία απονομής της 17ης Μαΐου συμπίπτει με την 4η ετήσια διάσκεψη της OIS που θα διεξαχθεί στη Μάλαγα της Ισπανίας. http://worldbesthealthyevoocontest.com/

Τα Βραβεία Υγείας & Διατροφής Olympia θα πραγματοποιηθούν φέτος και θα ανακοινωθούν σύντομα. http://olympiaconference.gr/

Τα Έξτρα Παρθένα Ελαιόλαδα Υψηλά σε Φαινόλες είναι η νέα κατηγορία ελαιολάδου που υπόσχεται να αναζωογονήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, να επεκτείνει τις ερευνητικές δραστηριότητες για τα οφέλη της ελαιοκανθάλης για την υγεία και να κάνει το υψηλό σε φαινόλες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καθημερινό μέρος της υγιεινής διατροφής και του προγράμματος άσκησης.

Περισσότερα για το όραμα των Βραβεία Aristoleo®.