Σπάσαμε τον Φαύλο Κύκλο

Έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε που γνώρισα τον Δρ. Προκόπιο Μαγιάτη και την Δρα Ελένη Μέλλιου – αυτή η συνάντηση άλλαξε την ζωή μου.  Τα τελευταία 5 χρόνια καταφέραμε να αποδείξουμε την ανωτερότητα του ελληνικού ελαιολάδου διοτι περιέχει μεγάλο ποσοστό από υγειοπροστατευτικές φαινολικές ουσίες. Αυξήσαμε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ελαιολάδου. Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην ιατρική έρευνα για ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινόλες. Δημιουργεί νέες μεθόδους μέτρησης φαινολών, και φορητά εργαλεία ανάλυσης.

 Έλληνες μαθητές θα κάνουν την πρωτη ελαιοποίηση ελιάς στο διάστημα!

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5480655/mathhtes-tha-ftiaksoyn-elaiolado-sto-diasthma/

https://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-basics/olive-oil-heads-space-bezos-rocket/55585

Ο σκοπός μας για τα επόμενα 5 χρόνια είναι να αναπτύξουμε της εξαγωγές ελαιολάδου σε τέτοιο βαθμό που όταν σκέφτεται ο καταναλωτής “ὑγεία” θα σκέφτεται Ελληνικό ελαιόλαδο και ελιές.

Πιστεύω οτι το ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας είναι το κλείδι της επιτυχίας διότι προσφέρει μια άμεση σχέση μεταξύ την σύγχρονη επιστήμη και την γνώση της αρχαίας Ελλάδας. «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας.» Ιπποκράτης

Τα επόμενα 5 χρόνια

Το νούμερο ένα κίνητρο για τους καταναλωτές να αγοράσουν ελαιόλαδο είναι η υγεία. Τώρα που είμαστε σε θέση να αποδείξουμε την ανωτερότητα του ελληνικού ελαιολάδου ήρθε και η ώρα να αυξήσουμε της εξαγωγές. Ο σκοπός είναι να κατακτήσουμε της διεθνές αγορές. Το ελληνικό ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινόλες να γίνει το νούμερο ένα σε πωλήσεις σε αυτήν την καινούργια κατηγορία ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας. 

Το Aristoleo Ltd θα συνεχίσει να επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία ως εταίρος στο ARISTOIL Interreg MED Programme.

Θα συνεχίζουμε να αναπτύζουμε το Αριστολεο Κιτ Δοκιμής, το Αριστομετρο, και το ΑριστοApp νεα εφαρμογή για κινητά.

Θα αναπτύξουμε την ιστοσελίδα του aristoleo.com με πιό ραγδαίο τρόπο και θα γίνει το κέντρο πληροφόρησης για τούς καταναλωτές και κεντρικό σημείο προώθησης και προβολής για τους επαγγελματίες του κλάδου. 

Το Ιστορικό

Απο το 2011 άρχισα να επισκέπτομαι την Ελλάδα πιο τακτικά. Είδα τους ελαιοπαραγωγούς να βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο. Η κρίση είχε αρχίσει να χτυπά γερά και η τιμές του ελαιολάδου έμειναν χαμηλές. Σκέφτηκα και εγώ να μπω στο εμπόριο ελαιολάδου διότι γνώρισα πολύ καλά την εκλεκτή γεύση και υψηλή ποιότητα. Πικρό και πικάντικο – αυτή ήταν η γεύση ελαιολάδου που με μεγάλωσε.

Σχεδίασα  και μια ετικέτα, μερικά μπουκάλια και τα έφερα στο Τορόντο και άρχισα να πηγαίνω σε διάφορα μαγαζιά να τα πουλήσω. Πήγα μόνο στα πιο ακριβά διότι ήθελα να πιάσω την πιο ψηλή τιμή που μπορούσα ώστε να πληρώσω και τους ελαιοπαραγωγούς περισσότερα. Αλλά γρήγορα βρέθηκα μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας. Ουρές στα μαγαζιά από άλλους Έλληνες που έφεραν λαδί από την περιοχή τους. Όλοι έλεγαν το δικό μου είναι το καλύτερο. Πως μπορούν να διαχωρίσουν τα ελαιόλαδα? Που είναι τα βραβεία γεύσεις και στοχευμένη παγκόσμια προωθηση όπως έχουν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί και ακόμη και οι Αμερικάνοι?

Η πρώτη συνέντευξη με τον Δρ Προκόπιο Μαγιάτη

Αλλά όταν ανακάλυψα την εργασία του Δρ. Μαγιάτη το 2012, ήξερα ότι βρέθηκε ο τρόπος να ξεχωρίσουμε και να κατακτήσουμε της διεθνές αγορές για άλλη μια φορά μετα από 2,500 χρόνια… Η ανακάλυψη της μέθοδος του NMR (Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός) για την μέτρηση της ποιότητας του ελαιολάδου έφερε την λύση για το αδιέξοδο του ελαιοπαραγωγικού τομέα.. Τώρα δεν χρειαζόμασταν να κερδίσουμε βραβεία γεύσεις διότι κερδίσαμε το πιο πολύτιμο βραβείο που έχει αξία για τον σύγχρονο καταναλωτή. Κερδίσαμε την πρωτιά σε υγειά προστατευτικές ιδιότητες. Αυτά τα ελαιόλαδα κερδίζουν και βραβεία γεύσεις σε διεθνούς διαγωνισμούς.

Την ίδια στιγμή βλέπω τον ισχυρισμό υγείας ΕΕ 432/2012 να υιοθετείτε, και με ζήτησαν το oliveoiltimes.com να γράψω για την ελληνική κατάσταση με το ελαιόλαδο την οικονομία και την πολιτική. Παράτησα το εμπόριο και άρχισα να παρακολουθώ της ανακαλύψεις του Δρ. Προκόπιο Μαγιάτη και της Δρα. Ελένη Μέλλιου. Δεν είδα κάτι άλλο που είχε πιο πολύ ενδιαφέρον και είχε την προοπτική να ανεβάσει της τιμές του Ελληνικού Ελαιολάδου. Στη γευσιγνωσία Ιταλοί, Ισπανοί, και ακόμη οι Αμερικάνοι συνεχίζουν να μας κάνουν ρεζίλι στους διεθνές διαγωνισμούς.

Απόρησα όμως για την αδράνεια και την καθυστέρηση τον ελληνικών αρχών όπως ο ΕΦΕΤ που αρνήθηκε να δεχτή και να εφαρμόσει την νομοθεσία του ισχυρισμού υγείας… αρνήθηκε να κοιτάξει το θέμα από επιστημονική πλευρά και άρχισε να παίζει παιχνίδια με λέξεις και ερμηνείες αν η ελαιοκανθάλη πρέπει να μετρηθεί η ΟΧΙ! Απίστευτα πράγματα το να βλέπεις χημικούς υπεύθυνοι για την υγεία τον τροφίμων να μην θέλουν το ελαιόλαδο να έχει ισχυρισμό υγείας!!!! Να γκρεμίζουν την μόνη ελπίδα για την γρήγορη και εμπνευσμένη πορεία προς την επιτυχία του Ελληνικού Ελαιολάδου…

ΜΙΛΑΕΙ Ο ΕΦΕΤ: ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ 

ΜΙΛΑΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ: ΒΕΒΑΙΩΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ

Όχι μόνο δεν θέλησαν η αρχές να υποστηρίξουν την εφαρμογή του ισχυρισμού υγείας αλλά το πανεπιστήμιο άρχισε ένα πόλεμο εναντίον του Μαγιατη και της Μέλλιου. Τους κλείδωσαν τα μηχανήματα τους πήραν τα εργαλεία αλλά αυτοί δεν το έβαλαν κάτω αποφάσισαν να φτιάξουν ένα εργαλείο που θα ήταν φτηνό και θα μπορούσε να αναλύσει το ελαιόλαδο μέσα σε ένα φιαλίδιο… χωρίς ακριβά μηχανήματα. Με την βοήθεια μιας επένδυσης που έφερα από μία Καναδέζικη εταιρία το κατάφεραν. Το αποτέλεσμα ήταν το προϊόν Αριστολεο Κιτ Δοκιμής το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο για εφευρετικότητα στην Ελλάδα το 2015.

Prokopios Magiatis and Eleni Melliou receive award for invention of the year for Aristoleo Test Kit

http://www.kainotomeis.gr/article.aspx?id=2228

Τα βραβεία του 3ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» απονεμήθηκαν ως εξής:
Στην κατηγορία Εφαρμοσμένη Έρευνα βραβεύθηκαν:
Α΄ Βραβείο  στον κ. Προκόπιο Μαγιάτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Φαρμακευτικό Τμήμα, για το Aristoleo: νέο τεστ μέτρησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου.

Το NMR, το Αριστολεο Κιτ Δοκιμής και επιστημονικές μελέτες του Δρ. Προκόπιου Μαγιάτη είχαν μεγάλη επίδραση στην ποιότητα του Ελαιολάδου. Πρόσφερε την ευκαιρία στους παραγωγούς και τα ελαιοτριβεία να αναλύσουν την ποιότητα μέσα σε λίγα λεπτά. Τα ελαιόλαδα με υψηλές φαινόλες κατόρθωσαν να πετύχουν υψηλότερες τιμές και έγιναν δεκτά στα καλύτερα μαγαζιά του κόσμου.

Με το Αριστολεο Κιτ στο χέρι, το τοπίο στην ύπαιθρο άρχισε να αλλάζει. Ακολουθώντας τα επιστημονικά κείμενα, ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβεία άρχισαν να αλλάζουν την μέθοδο συγκομιδής και παραγωγής με καταπληκτικά αποτελέσματα. Εμφανίστηκαν ελαιόλαδα με τα οποία περιείχαν πιο πολλές φαινόλες από όλα στον κόσμο. Ξαφνικά τα ελληνικά ελαιόλαδα κηρύχθηκαν τα πιο υγεία προστατευτικά ελαιόλαδα στον κόσμο.

Α΄ Βραβείο Στην κατηγορία Εφαρμοσμένη Έρευνα  στον κ. Προκόπιο Μαγιάτη για το Aristoleo: νέο τεστ μέτρησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου.
Η Διεθνές Εταιρία Ελαιοκανθάλης στον διαγωνισμό για φαινόλες που οργανώθηκε στη αρχαία Ολυμπία τον Ιούνιο του 2016, έδωσε όλα τα χρυσά, ασημένια, και μπρούτζινα μετάλλια σε Ελληνικά ελαιόλαδα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία Ελληνικά ελαιόλαδα πήραν όλα τα βραβεία σε διεθνές διαγωνισμό. Χωρίς καμία επιστημονική βάση ο ΕΦΕΤ επέμενε ότι η ελαιοκανθάλη δεν πρέπει να μετριέται για την εφαρμογή του ισχυρισμού υγείας.  Και όμως, αν δεν μετράμε την ελαιοκανθάλη τα πιο πολλά από τα ελληνικά ελαιόλαδα που είναι συνήθως πλούσια σε ελαιοκανθάλη δεν θα μπορούν να έχουν τον ισχυρισμό υγείας στην ετικέτα.

Για τα τελευταία 5 χρόνια προσπαθώ να καταλάβω από που προέρχεται αυτή η αντίσταση στον ισχυρισμό υγείας 432/2012 για τα ελαιόλαδα πλούσια σε φαινόλες. Η άλλες χώρες δεν πολύ ενδιαφέρονται για τον ισχυρισμό υγείας, διότι αυτές η χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έστησαν την πιάτσα τους στην γευσιγνωσία. Εκεί κυριαρχούν, και έτσι καταλαβαίνω την αδιαφορία τους να αγκαλιάσουν μια καινούργια κατηγορία Ελαιολάδου με κύριο χαρακτηριστικό τον ισχυρισμό υγείας.

Στην Ελλάδα που δημιούργησε τον πρώτο και πιο σπουδαίο ισχυρισμό υγείας όλων των εποχών ο Ιπποκράτης (460 π.Χ.-360 π.Χ.) δίδασκε μέσα απ’ τον πασίγνωστο αφορισμό του ότι: «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας.» Μετά από 2500 περίπου χρόνια σιγής αρκετοί σύγχρονοι επιστημονικοί φορείς του πλανήτη μας ύστερα από σχετικές μελέτες και πειραματισμούς αρχίζουν να αναγνωρίζουν, ότι ο Ιπποκράτης – ιατροφιλόσοφος – είχε δίκιο.

Όμως, τον ισχυρισμό υγείας 432/2012 για της φαινόλες στο ελαιόλαδο το πολεμάνε με μανία. Παρόλο που ο ισχυρισμός υγείας είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε το κύριο προϊόν της χώρας μας.

Συνεχίζουν να υποστηρίζουν οτι δεν πρέπει να έχει ισχυρισμό υγείας το ελληνικο ελαιόλαδο…

Κάποια στιγμή όμως παρενέβη ο Ηλίας Καστανάς, μέλος της επιστημονικής ομάδας η οποία έχει ετοιμάσει φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο περιλαμβάνει ουσίες από το ελαιόλαδο και την ελιά, ο οποίος σχολίασε μεταξύ άλλων: «Με ενοχλεί βαθιά γιατί ένα προϊόν το οποίο είναι η βάση της διατροφής μας πάμε να το κάνουμε φάρμακο. Οι ισχυρισμοί υγείας και όλα αυτά τα πράγματα θα το καταστρέψουν το ελαιόλαδό μας. Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η άποψή μου και τη λέω καθαρά και δυνατά. Το να περάσω το λάδι από το κατάστημα στο φαρμακείο επειδή θέλω να πω ότι έχει ισχυρισμό υγείας και είναι φάρμακο, θα το καταστρέψουμε. Λυπάμαι. (..). Το ελαιόλαδο λυπάμαι αλλά δεν θέλω να το δω στο φαρμακείο. Είναι βασικό διατροφικό προϊόν. Είναι βασικό προϊόν της κουλτούρας μας, της κουζίνας μας. Είναι διαφορετικό πράγμα αυτό και διαφορετικό εάν το δω να καταλήγει στο φαρμακείο». 

http://www.kalamatajournal.gr/agrotika/epistimoniki-kontra-stin-kalamata-gia-to-an-to-elaiolado-einai-farmako-i-aplo-trofimo

Μετα από 2,500 χρόνια υγεία προστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου έχουν επιστημονικά γίνει αποδεκτές και το Ελληνικό ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινόλες έχει αναδειχθεί το καλύτερο στον κόσμο. Γιατί δεν το υποστηρίζει η Ελληνική κυβέρνηση? Γιατί το πολεμάν πετώντας λάσπη μερικοί «επιστήμονες» και «γευσιγνώστες» χωρίς να προσφέρουν επιστημονικά στοιχεία? Γιατί καθυστερεί ο ΕΦΕΤ να εφαρμόσει την νομοθεσία 432/2012? Γιατί επιμένει να χρησιμοποιούμε ξεπερασμένες μεθόδους μέτρησης φαινολών η οποίες υποτιμάν την πραγματική περιεκτικότητα φαινολών? Το HPLC έχει απορριφθεί από το ΔΣΕ για την μέτρηση φαινολών για την τεκμηρίωση ισχυρισμών υγείας… αλλά ο ΕΦΕΤ αρνείται να το δεχτεί και συνεχίζη να επιμένει να χρησιμοποιούμε το HPLC…

Μερικοί μου λένε ότι αυτοί που πετάνε λάσπη τους προστατεύει ένα αόρατο χέρι. Μετα από 5 χρόνια μπορώ να σας ανακοινώσω ποιοι είναι πίσω από το αόρατο χέρι Η ΣΙΩΠΗ σας.

Όταν δέχεστε να σας κλέβουν την επιστημονική εργασία σας όταν δέχεστε το μικρά δωράκια για να εξαγοράσουν την σιωπή σας. Λέγεται αόρατο χέρι διότι είναι αόρατο δεν υπάρχει – εσείς το δημιουργείτε.

Καιρός να πάμε μπροστά και να σταματήσουμε να ακολουθούμε τους αλλους.

http://bestoliveoil.ca/aristoil-interreg-med-programme/ 

Το ARISTOIL Interreg Med Programme αποτελείτε από 5 κράτη:  Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Ιταλία και Ισπανία. Το Αριστολεο αντιπροσωπεύει την Κύπρο διότι εκεί κατασκευάζετε το Αριστολεο Κιτ. Έτσι έχουμε τα πόδια μας σε δυο χώρες – η Κύπρο και Ελλάδα είναι ενωμένη στην αναζήτηση για τα ελαιόλαδα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα φαινολών, της καλύτερες μεθόδους παραγωγής, στο κτήμα, στα ελαιοτριβεία, στην αποθήκευση, την δημιουργία φορητά μηχανήματα για την μέτρηση της ποιότητας του ελαιολάδου και την πιστοποίηση της μέθοδος του NMR που ανακαλύφθηκε από τον Προκόπιο Μαγιάτη και την ομάδα έρευνας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2012.

Ο κύριος στόχος του ARISTOIL είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου στη Μεσόγειο μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας οι οποίες οδηγούν σε παραγωγή ελαιολάδου με ενισχυμένες προστατευτικές ιδιότητες υγείας (σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της ΕΕ).

Η ανάπτυξη α) ενός “cluster” Μεσογειακών ελαιοπαραγωγών και επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την β) εξειδικευμένη εκπαίδευση για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων ανίχνευσης φαινολικών συστατικών στο ελαιόλαδο, καθώς και γ) την υποστήριξη των ελαιοπαραγωγών μέσω ειδικών πιστοποιητικών προϊόντων, αποτελούν το μείγμα αυτό που θα οδηγήσει επιτυχώς στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Πρώτη Καινοτομία του Αριστολεο το 2017 ΑΡΙΣΤΟΜΕΤΡΟ ένας φορητός φασματογράφος ακριβές μέτρηση φαινολών

Η ανάδειξη των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων που έχει μεγάλο μέρος της Ελληνικής ελαιοπαραγωγής, καθώς και η δημιουργία στην Ελλάδα Ευρωπαϊκού φορέα πιστοποίησης αυτών των θεραπευτικών ιδιοτήτων, θα αυξήσει σημαντικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και θα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας μας. Τόνισε ο κ. Σπυρίδων, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ), “Εύξεινη Πόλη”.

Να σταματήσουμε να δεχόμαστε μόνο τα κριτήρια ποιότητας που υποτιμούν της ελληνικές ποικιλίες και είναι βασισμένα στην γευσιγνωσία που προέρχεται από την γευσιγνωσία κρασιών και προτιμάει τα ελαιόλαδα με πλούσια αρώματα της Ισπανίας Ιταλίας, Πορτογαλίας και Κροατίας.

Τώρα στην Ελλάδα έχουμε τα δικά μας τα κριτήρια βασισμένα στην επιστήμη και την καινοτομία και την αρχαιά σοφία του Ιπποκράτη – που δημιούργησε έναν ισχυρισμό υγείας για τρόφιμα που μόλις πρόσφατα τον καταλάβαμε επιστημονικά  μετα από 2,500 χρόνια..  «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας»

Αθαν Γκαδανιδης aristoleo.com@gmail.com

 

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Don’t have an account yet? Get started with a 12-day free trial

Leave A Comment

Related Posts

  • Σας προσκαλώ να δηλώσετε συμμετοχή αυτή την εβδομάδα για να λάβετε το Αριστόλεο Βραβείο τον ίδιο μήνα (Ιανουάριο) για το Aristoleo Awards 2022 “Εποχή της Διαύγειας”. Θα είστε στην πρώτη θέση για βράβευση στο 2022.   Μην χάσετε την ευκαιρία συμμετοχής σε αυτόν τον σημαντικό διαγωνισμό και πρωτότυπο σχέδιο προώθησης και πιστοποίησης!  Αν έχετε πραγματοποιήσει την ανάλυση με το NMR θα […]

  • EU 432-2012 NMR η HPLC απο τον δρ Προκόπιο Μαγιάτη Η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο μεθόδους NMR η HPLC για την ανάλυση φαινολών για τον ισχυρισμό υγείας EU 432-2012 είναι: H μέθοδος NMR μετράει απευθείας τα σήματα που αναλογούν σε αριθμό ατόμων και μορίων σε ορισμένη ποσότητα δείγματος Η  HPLC μετράει τα σήματα που […]

  • Υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα και Alzheimer Τα υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα συσχετίστηκαν με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες σε ανθρώπους που πάσχουν απο αρχικά συμπτώματα του Alzheimer     Για πρώτη φορά συσχετίστηκαν τα υψηλἀ φαινολικαά ελαιόλαδα που είναι πλουσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες σε ανθρώπους. Τα υψηλά φαινολικά ελαιολαδα συμπήπτουν με […]