OLEO – Καινοτομία

Λίγα λόγια για το τι σας έκανε να μπείτε στον χώρο του ελαιολάδου? Οικογενειακό? Πάθος για το προϊόν? Είναι τρέλα να ασχολείται κάνεις με το ελαιόλαδο στην Ελλάδα (με την καλή την έννοια βέβαια).. ποιες είναι η ρίζες της “τρέλας” προσωπικά και, γονείς κλπ. Λίγα λόγια ιστορικά του κτήματος και τα σχέδια για αυτό. Πόσα χρόνια ασχολείστε προσωπικά ο και επίσης ο κάθε ένας από την οικογένειά σας 

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε παρακολουθήσει τις έρευνες του κ. Μαγιάτη και αυτός ήταν ο λόγος και το έναυσμα στο να γεννηθεί η ιδέα του να δημιουργήσουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής με αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Από την πρώτη κιόλας συνάντηση με τον κ. Μαγιάτη, καταλάβαμε πόσο μοναδικά και σημαντικά είναι τα οφέλη του ελαιολάδου για τον ανθρώπινο οργανιοσμό. Γνωρίζαμε σίγουρα πράγματα σχετικά με τα οφέλη του ελαιολάδου αλλά δεν ξέραμε τις λεπτομέρειες.

 

Παράλληλα μέσω του κ. Μαγιάτη, γνωρίσαμε τον παραγωγό μας, κο ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ ΙΩΑΝΝΗ, έναν μοναδικό άνθρωπο και χαρακτήρα που έχει μεγάλη αγάπη και σεβασμό στο ελaιόδεντρο. Αμέσως καταφέραμε να φτιάξουμε μια πολυδυναμική ομάδα με κριτήριο, όχι το κέρδος, αλλά πολύ περισσότερο την αξία του προϊόντος. Στόχος μας, μέσω του προϊόντος μας είναι καταφέρουμε να περάσουμε αυτές τις αξίες και στους καταναλωτές.

Λίγα λόγια για το Κτήμα

Ο Κώστας Διαμαντόπουλος (πατέρας του Γιάννη) γεννήθηκε και πέθανε στο χωριό Νεράιδα Ολυμπίας.Απέκτησε τέσσερα παιδιά και είχε αφοσιωθεί  στη καλλιέργεια της γης. Με το ένστικτο και την  προσαρμογή στη μέρος  που γεννήθηκε  και μεγάλωσε, η συμπεριφορά σε όλο του το βίο και η ανάγκη για δημιουργία που ένιωθε αντανακλάται σε ότι  κληροδότησε. Από την δεκαετία του 1970 αρχίζει να μεταμορφώνει το κτήμα 26 στρεμμάτων από  κτήμα παραγωγής κηπευτικών  σε κτήμα παραγωγής ελαιόλαδου. Η διαδικασία μεταμόρφωσης δεν ξέφυγε από τον κανόνα της εποχής. Μεταφύτεψε αγριελιές του δάσους  στο κτήμα και στην συνέχεια τις μπόλιασε με κλώνους ΟΛΥΜΠΙΑΣ  ΛΑΔΟΕΛΙΑΣ. Με κόπο θυσίες αλλά και περίσσια αγάπη, τα νεαρά δεντράκια  προστατεύτηκαν σαν παιδιά του. Φρόντισε να μην ασθενήσουν, να μην διψάσουν, να μην πεινάσουν, να έχουν τις απαραίτητες αποστάσεις , να έχουν ηλιο και αέρα. Ο Κώστας Διαμαντόπουλος μέχρι και το θάνατο του το 2011, ήταν απόλυτα δεμένος με τη γη και με τα δέντρα του και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, την οικογένεια του και τα δέντρα του δεν θα τα άλλαζε με όλο το χρυσάφι του κόσμου.

Σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στον άνθρωπο και το δημιούργημα του , το κτήμα βελτιώνεται και εντάσσεται σε πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας από το 2011. Διαφοροποιείται η καλλιέργεια και εφαρμόζεται η ολιστική διαχείριση. Πλέον όλοι οι οργανισμοί (φυτών , εντόμων, ζώων) μέσα και έξω από το κτήμα αντιμετωπίζονται ως ένα ενιαίο σύνολο με σεβασμό και αγάπη. Αμφίδρομα  όλοι αυτοί οι οργανισμοί ανταποδίδουν την αγάπη, συμβάλλοντας σε ένα υγιές αποτέλεσμα. Κρατώντας υγιείς όλους αυτούς τους οργανισμούς κρατούμε υγιείς τους εαυτούς μας. ΑΝΑΚΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΧΑΜΕΝΟ ΚΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΜΑΣ.

Χαρακτηριστικά της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΑΔΟΕΛΙΑΣ

Από το 2011 το κτήμα  περνά στη δεύτερη γενιά και τη διαχείριση μέχρι και σήμερα, την έχει ο γιος του Γιάννης Διαμαντόπουλος. Από τις περιγραφές των παππούδων μας αλλά και τις περιγραφές του Κώστα Διαμαντόπουλου, η καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας επιλέχτηκε, ανάμεσα σε άλλες ποικιλίες, γιατί ήδη προϋπήρχαν στο χωριό λιγοστά μεγάλα αρχαία δέντρα. Αυτή τη ποικιλία πρωτογνώρισαν και ασχολήθηκαν οι άνθρωποι του τόπου και ήταν εύκολο για αυτούς το μπόλιασμα και η καλλιέργεια για πρακτικούς λόγους .

Επίσης :

  • Θεωρείται δέντρο αντοχής.
  • Προσαρμόστηκε μετά από πολλούς αιώνες στο τοπικό μικροκλίμα .
  • Είναι ένα δέντρο ανθεκτικό στην υγρασία , στο κρύο στη ζέστη .
  • Δεν ασθενεί εύκολα.
  • Είναι εύκολο στην καλλιέργεια και στη συγκομιδή
  • Σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες είναι ποιό παραγωγική.
  • Η συγκομιδή είναι πρώιμη και αποφεύγεται η απώλεια καρπού από το βαρύ χειμώνα

Χημική ανάλυση του λαδιού ΛΑΔΟΕΛΙΑΣ

Οι χημικές αναλύσεις από το 2011 έως και σήμερα και για τα διάφορα στάδια παραγωγής, αναδεικνύουν το λάδι  της ΟΛΥΜΠΙΑΣ, σπάνιο και μοναδικό λόγω των οργανοληπτικών του στοιχείων που είναι πλούσια. Λόγω αυτών των στοιχείων το λάδι διαφοροποιείται στη γεύση , στο χρώμα το άρωμα στη πυκνότητα.

ΕΚΘΛΙΨΗΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Η συγκομιδή πραγματοποιείται αυστηρά όταν ο καρπός είναι πράσινος. Συνήθως γίνεται το μήνα Οκτώβριο. Ο καρπός δεν έρχεται σε επαφή με πλαστικό και δεν πιέζεται κατά τη μεταφορά στο ελαιοτριβείο. Εντός 24 ωρών από τη συγκομιδή γίνεται η έκθλιψη σε ελαιοτριβείο δυο φάσεων και σε ιδανικές θερμοκρασίες (κάτω από 26 C). Στη συνέχεια γίνεται η φύλαξη του ελαιολάδου σε ανωξείδοτες δεξαμενές με άζωτο με τις καταλληλότερες προδιαγραφές συντήρησης. Προστατεύεται από το φως και το οξυγόνο, η δε θερμοκρασία είναι σταθερή και δεν υπερβαίνει τους 15 C.

Πια είναι η στρατηγική σας για να πετύχετε σε ένα τέτοιο υπέρ ανταγωνιστικό χώρο σαν το ελαιολάδου?

Καθόσον το προϊόν μας δεν εντάσσεται στα ελαιόλαδα φαγητού και στόχος μας είναι να τοποθετηθεί σε φαρμακεία αρχικά και καταστήματα με functional foods, nutritional supplements, etc, δεν θεωρούμε (ακόμα) ότι υπάρχει ανταγωνισμός. Το δύσκολο στο εγχείρημα είναι ότι ως pioneer στον χώρο αυτό, είναι να εκπαιδέυσουμε τονκαταναλωτή για το μοναδικό αυτό προϊόν.

Έχετε σχεδία για αγροτικό τουρισμό? Αν ναι πως το φαντάζεστε? Ομάδες από 5-10 άτομα η ένας ένας? Έχετε διαθέσιμα διαμερίσματα στο κτήμα να μείνουν η κοντά σας που μπορείτε αν τους βάλετε? 

Αν και το κτήμα μας βρίσκεται σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας (Αρχαία Ολυμπία) ακόμα δεν έχουμε την δυνατότητα φιλοξενίας παρά μόνο στην γύρω περιοχή.

Ενδιαφέρεστε για αγροτικό τουρισμό στην μέση της συγκομιδής? Να μπορούν να μαζέψουν της ελιές οι ίδιοι και να πάρουν το ελαιόλαδο μαζί τους και άλλα προϊόντα? 

Ναι πολύ !

Για πιο λόγο διαλέξατε να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό Αριστολεο Βραβεία? Έχετε πάρει μέρος σε άλλους διαγωνισμούς και πια ήταν η εμπειρία σας? 

Είναι ο τρίτος σε σειρά διαγωνισμός που λαμβάνουμε μέρος. Στο παρελθόν και φέτος έχουμε διακριθεί στα κάτωθι :

Το OLEO βραβεύτηκε με το Χρυσό Αριστείο για τα Υψηλά Επίπεδα Φαινολών σε Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο από την επιτροπή βραβείων Υγείας και Διατροφής (Αρχαία Ολυμπία 3/6/2016)

Βραβεύθηκε με το Χάλκινο βραβείο στην κατηγορία Καλύτερη Επιχείρηση παραγωγής Ελαιολάδου που υποστηρίζει τις βιοϊατρικές έρευνες και δραστηριότητες (Αρχαία Ολυμπία 3/6/2016).

 

 

Το 2107 αποκόμισε άλλα δύο διακρίσεις και βραβεία. Το πρώτο βραβεύθηκε με το Χρυσό βραβείο στην κατηγορία φαινολικών ελαιολάδων ARISTOLEO GOLD HIGH PHENOLIC AWARD 2017 και το δεύτερο με το βραβείο HEALTH CLAIM AWARD (Bronze) στον διεθνή διαγωνισμό του Λονδίνου 2017.

 

Έχετε σχέδια να επεκτείνετε την εμπορική δράση σας πέρα από το ελαιόλαδο σε άλλα προϊόντα?  Έχετε σχέδια να επεκτείνετε την εμπορική δράση σας πέρα από το ελαιόλαδο σε άλλα προϊόντα?  

Έχουμε σκοπό να κάνουμε R&D και να προσθέσουμε και άλλα προϊόντα δίπλα στο OLEO

 

 

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Don’t have an account yet? Get started with a 12-day free trial

Leave A Comment

Related Posts

  • Σας προσκαλώ να δηλώσετε συμμετοχή αυτή την εβδομάδα για να λάβετε το Αριστόλεο Βραβείο τον ίδιο μήνα (Ιανουάριο) για το Aristoleo Awards 2022 “Εποχή της Διαύγειας”. Θα είστε στην πρώτη θέση για βράβευση στο 2022.   Μην χάσετε την ευκαιρία συμμετοχής σε αυτόν τον σημαντικό διαγωνισμό και πρωτότυπο σχέδιο προώθησης και πιστοποίησης!  Αν έχετε πραγματοποιήσει την ανάλυση με το NMR θα […]

  • EU 432-2012 NMR η HPLC απο τον δρ Προκόπιο Μαγιάτη Η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο μεθόδους NMR η HPLC για την ανάλυση φαινολών για τον ισχυρισμό υγείας EU 432-2012 είναι: H μέθοδος NMR μετράει απευθείας τα σήματα που αναλογούν σε αριθμό ατόμων και μορίων σε ορισμένη ποσότητα δείγματος Η  HPLC μετράει τα σήματα που […]

  • Υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα και Alzheimer Τα υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα συσχετίστηκαν με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες σε ανθρώπους που πάσχουν απο αρχικά συμπτώματα του Alzheimer     Για πρώτη φορά συσχετίστηκαν τα υψηλἀ φαινολικαά ελαιόλαδα που είναι πλουσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες σε ανθρώπους. Τα υψηλά φαινολικά ελαιολαδα συμπήπτουν με […]