MELISSINOS ESTATE – Με Μεράκι

Η αλήθεια είναι ότι όλο το ελαιόλαδο που παράγουμε είναι για προσωπική χρήση και για δείγματα προς προώθηση του Ελληνικού ποιοτικού ελαιολάδου. (κάνω μια περιορισμένη εμφιάλωση στην Νέα Υόρκη).

Πέρα από μερικές ποσότητες βρώσιμων ελιών που πουλάμε για να καλύψουμε μέρος των εξόδων δεν έχουμε εισόδημα από την προσπάθεια με το λάδι αλλά αντιθέτως πολλά έξοδα. Άλλα ευτυχώς μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την προσπάθεια και αυτό μας επιτρέπει να μην κάνουμε συμβιβασμούς και να έχουμε ως στόχο την καλύτερη δυνατή ποιότητα ελαιολάδου.
Το κτήμα είναι βιολογικό από το 2006 με συνεχή συνεργασία με την ΒΙΟ Ελλάς. Αρχικά όταν το αγοράσαμε το 1985 είχε περίπου 1000 παλαιά δέντρα στα οποία προσθέσαμε άλλα 2500 ωστε να φθάσουμε τα 3500. Είναι σχεδιασμένο ωστε να καλλιεργείται χωρίς καμιά επιβάρυνση στο περιβάλλον. Έχουμε σύστημα καναλιών για να μαζεύουμε τα όμβρια ύδατα σε 4 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 4000 κυβικών μέτρων από όπου ποτίζονται το δέντρα υπογείως με φυσική ροή. Έχουμε τις εξεις ποικιλίες Κορωνέικη Χονδροελιά Αγρινίου, Κουτσορελιά η Λιανολιά,και Αθηνολιά η Τσουνάτη.

Κάνουμε προσπάθεια να βρούμε τους καλύτερους συνδυασμούς ωστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Από την αρχή η προσπάθεια μας ηταν να εξερευνήσουμε την δυνατότητα να παράγουμε ελαιόλαδο με φαρμακευτικές ιδιότητες. Μελετήσαμε τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής αλλά και πάρα πολύ τους αρχαίους συγγραφείς από όπου πήραμε ανεκτίμητες πληροφορίες. Στην προσπάθεια να βελτιώσουμε περαιτέρω την ποιότητα αγοράσαμε ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο με Πέτρες το οποίο προσπαθούμε να αναπαλαιώσουμε και σε συνδυασμό με μοντέρνα μηχανήματα να παράξουμε ελαιόλαδο χωρίς να καταστρέψουμε τα θεραπευτικά συστατικά.

 

Ήταν πολύ ενθαρρυντικό για μας όταν είδαμε την προσπάθεια του Aristoleo και νιώσαμε ότι δεν ήμαστε μόνοι μας στην προσπάθεια μας. Μέχρι τώρα ότι είχαμε κάνει το είχαμε καταφέρει σε ένα εχθρικό περιβάλλον όπου κυρίως η ελληνική πολιτεία μας έφερνε συνεχώς εμπόδια και δυσκολίες. Έχουμε σχέδιο αγροτουρισμού όπου μπορούν να μαζεύουν οι επισκέπτες τις ποικιλίες που θελουν και επί τόπου να βγάζουν το λάδι στο ελαιοτριβείο που τοποθετούμε εντός του κτήματος. Ο σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε ένα αγρόκτημα με παραδοσιακό ολοκληρωμένο σύστημα παράγωγη ελαιολάδου όπου ο επισκέπτης θα μπορεί άμεσα να συμμετέχει στην διαδικασία. (Working museum similar to the ones developed in Tuscany).

Παράλληλα αναπτύσσουμε και καλλιέργειες αρωματικόν φυτών για συνδυασμούς με το ελαιόλαδο (infusion).

Από την αρχή η προσπάθεια μας ηταν μη κερδοσκοπική και οδηγηθήκαμε από την διάθεση να μοιραστούμε με τους γύρω μας ελαιόλαδο μας, που παρόλο ηταν για εμάς είναι μεράκι, είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα από όσους το δοκίμαζαν. Το 2015 το στείλαμε στο NYIOOC και πήραμε ασημένιο βραβείο στην βιολογική κατηγορία. Το 2016 δοκιμάσαμε το Los Angeles IOOC και μας έδωσαν το ασημένιο μετάλλιο για την βιολογικά κορονέικη.

Καταλάβαμε όμως από την εμπειρία μας ότι οι διαγωνισμοί γεύσης δεν έχουν επιτροπές κατάλληλες να εκτιμήσουν το ποιοτικό ελαιόλαδο με αποτέλεσμα να βραβεύουν τα χαμηλότερης ποιότητας και να μην μπορούν να διαχειριστούν γεύσεις όπως την ελαιοκανθάλη και να ψάχνουν αστείες εξηγήσεις για την απόρριψη του δείγματος (fermented).

Ο δρόμος για την αναγνώριση του πραγματικού ελαιολάδου διεθνώς είναι μακρύς και με εμπόδια. Μέχρι τότε όσοι έχουν ανοιχτό μυαλό και καταλαβαίνουν θα απολαμβάνουν κάθε πρωί τρεις κουταλιές θαυματουργού ελαιολάδου κάνοντας ένα μεγάλο δώρο στην υγεία τους.

 

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Don’t have an account yet? Get started with a 12-day free trial

Leave A Comment

Related Posts

  • Σας προσκαλώ να δηλώσετε συμμετοχή αυτή την εβδομάδα για να λάβετε το Αριστόλεο Βραβείο τον ίδιο μήνα (Ιανουάριο) για το Aristoleo Awards 2022 “Εποχή της Διαύγειας”. Θα είστε στην πρώτη θέση για βράβευση στο 2022.   Μην χάσετε την ευκαιρία συμμετοχής σε αυτόν τον σημαντικό διαγωνισμό και πρωτότυπο σχέδιο προώθησης και πιστοποίησης!  Αν έχετε πραγματοποιήσει την ανάλυση με το NMR θα […]

  • EU 432-2012 NMR η HPLC απο τον δρ Προκόπιο Μαγιάτη Η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο μεθόδους NMR η HPLC για την ανάλυση φαινολών για τον ισχυρισμό υγείας EU 432-2012 είναι: H μέθοδος NMR μετράει απευθείας τα σήματα που αναλογούν σε αριθμό ατόμων και μορίων σε ορισμένη ποσότητα δείγματος Η  HPLC μετράει τα σήματα που […]

  • Υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα και Alzheimer Τα υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα συσχετίστηκαν με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες σε ανθρώπους που πάσχουν απο αρχικά συμπτώματα του Alzheimer     Για πρώτη φορά συσχετίστηκαν τα υψηλἀ φαινολικαά ελαιόλαδα που είναι πλουσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες σε ανθρώπους. Τα υψηλά φαινολικά ελαιολαδα συμπήπτουν με […]