Γιατί να μας απασχολούν τα Υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα?

Τα Υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα είναι μια καινούργια κατηγορία ελαιολάδου. Δημιουργήθηκε το 2012 λόγο του ισχυρισμού υγείας ΕΕ 432/2012 για πολυφαινόλες στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

https://aristoleo.com/el/το-ελληνικό-ελαιόλαδο-πιο-καλό-για-την

Για πρώτη φορά ξεχώρισε με επιστημονικό τρόπο τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα σε δυο κατηγορίες – αυτά που μπορούν να βάλουν τον ισχυρισμό υγείας στην ετικέτα και αυτά που δεν μπορούν.

Το μεγάλο πλεονέκτημα για τα ελληνικά ελαιόλαδα είναι ότι είναι πλούσια σε φαινόλες και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να ανταγωνιστούμε με της μεγάλες εταιρίες του κόσμου και να πετύχουμε. Χωρίς πολλά έξοδα σχετικά για προώθηση η για συμμετοχή σε ατέλειωτους διαγωνισμούς γεύσης.

Ο λόγος που έχουν κατορθώσει μερικοί ελαιοπαραγωγοί από την Ελλάδα και την Κύπρο  να κατακτήσουν της παγκόσμιες αγορές είναι επειδή είχαμε την τύχη να έχουμε τον Δρ. Προκόπη Μαγιάτη, Δρα. Ελένη Μέλλιου και την ερευνητική ομάδα τους στο ΕΚΠΑ.

Το Αριστολεο Κιτ Δοκιμής κερδίζει πρώτο βραβείο το 2016 στο Ελλάδα Καινοτομεί

Η μέθοδο που ανέπτυξαν με το NMR το 2012 για πρώτη φορά μπορούσαμε να μετράμε κάθε μια φαινολική ένωση με το δικό τους μοριακό βάρος. Από το 2013 έγραψα πολλά άρθρα στο oliveoiltimes.com για τα υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα και της έρευνες που επιβεβαίωναν ότι τα ελαιόλαδα με υψηλές φαινόλες έχουν μεγαλύτερη αξία διότι έχουν πιο μεγάλα ωφελεί στην υγεία από τα υπόλοιπα.

Το Αριστόμετρο Φορητός φασματογράφος

Αυτή η γνώση πέρασε γρήγορα στην διεθνή κοινή γνώμη. Ο Δρ. Μαγιάτης και η ομάδα έρευνας συνεχίζει να καινοτομεί και να κερδίζει βραβεία.

Olive Predictor Φορητό ελαιοτριβείο κερδίζει πρώτο βραβείο στο “Olive Challenge” 

Την περίοδο του 2013-14 ξέσπασε μια επίθεση εναντίον της μέθοδο NMR και τον ισχυρισμό υγείας από μερικούς επιστήμονες που προτιμούσαν να φτιάχνουν σκευάσματα από της φαινόλες που έβγαζαν από τα απόβλητα του ελαιοτριβείων αντί να υποστηρίζουν τα φρέσκα υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα να πιάσουν καλύτερες τιμές στην διεθνή αγορά.

https://www.tharrosnews.gr/news/content/περίεργα-παιχνίδια-με-το-μεσσηνιακό-ελαιόλαδο

Επίσης υπάρχουν παράγοντες μέσα στον ΕΦΕΤ και στο Γενικό Χημείο του Κράτους που υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο δεν πρέπει να έχει ισχυρισμό υγείας διότι πρέπει να παραμείνει φτηνό ώστε να μπορεί ο κάθε Έλληνας να το αγοράσει.

https://www.kalamatajournal.gr/oikonomia/agrotika/item/10256-epistimoniki-kontra-stin-kalamata-gia-to-an-to-elaiolado-einai-farmako-i-aplo-trofimo

Μέθοδο Μέτρησης

Ο ισχυρισμός υγείας απαιτεί τουλάχιστον 250 mg φαινόλες ανά κιλό ώστε να βάλουμε τον ισχυρισμό υγείας στην ετικέτα δεν μετρήθηκε με την επίσημη μέθοδο του ΔΣΕ, διότι δεν είναι ικανή να ξεχωρίσει της φαινόλες και να της μετρήσει με το σωστό μοριακό βάρος. Η κάθε μια φαινολική ένωση έχει διαφορετικό μοριακό βάρος. Για αυτό τον λόγο τα νούμερα που βγάζει το COI η HPLC η FOLIN είναι κατώτερα από μέθοδο του NMR. https://aristoleo.com/el/folin-hplc-για-τους-μη-γνωρίζοντας/

Να σας δώσω ένα παράδειγμα ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία – το COI η HPLC η FOLIN δεν μετράνε της φαινόλες που υπάρχουν στο ελαιόλαδο. Της μετατρέπουν στην απλή τους μορφή της υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης και μετράνε μόνο αυτές της φαινόλες και μερικά άλλα άσχετα συστατικά. Υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη δεν υπάρχει στο φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο – υπάρχει μόνο στα σάπια ελαιόλαδα και στα απόβλητα των ελαιοτριβείων. Με την μέθοδο που προτείνει ο ΕΦΕΤ μπορεί να εγκρίνει τον ισχυρισμό υγείας και σε ένα σάπιο ελαιόλαδο.

Η μέθοδος που προτείνει ο ΕΦΕΤ γα τον ελέγχο είναι σαν να θέλαμε να μετρήσουμε το βάρος απο ενα πορτοκάλι, ένα λεμόνι και ένα κεράσι, αλλά μπορούμε να τα μετράμε μόνο σαν χυμό. Θα πρέπει πρώτα να τα στύψουμε και να τα ζυγίσουμε στο ποτήρι. Έτσι μετράμε μόνο τον χυμό δεν μετράμε το βάρος του πορτοκαλιού η το βάρος του λεμονιού η το βάρος του κερασιού. Έτσι ακριβώς κάνει και η μέθοδο το ΔΣΕ και για αυτόν τον λόγο την απέρριψαν σαν μέθοδο να μετράει φαινόλες για τον ισχυρισμό υγείας. Διοτι ειναι ικανό να μετράει της φαινόλες με το πραγματικό μοριακό βάρος και υποτιμάει την περιεκτικότητα κατα 50% – 60%.

Ο ισχυρισμός υγείας δεν απαιτεί να γίνει η ανάλυση με την επίσημη μέθοδος του ΔΣΕ. ¨Οποιοι το λένε αυτό σας λένε ψέματα η είναι λανθασμένη και κακό πληροφορημένοι η προσπαθούν να σας κοροϊδέψουν και να δημιουργήσουν σύγχυση.

Ο ισχυρισμός υγείας είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για τα ελληνικά ελαιόλαδα να αναδειχτούν τα καλυτέρα του κόσμου. Μερικά ελαιόλαδα από την Ελλάδα έχουν ωφεληθεί από τον ισχυρισμό υγείας και έχουν δημιουργήσει με μεγάλο κόπο αλλά λίγα σχετικά έξοδα πετυχημένες ετικέτες παγκοσμίως.

Υπάρχουν όμως και οι εχθροί που προσπαθούν με κάθε τρόπο να δυσφημήσουν τα ελληνικά ελαιόλαδα και τον ισχυρισμό υγείας ώστε να μας κρατήσουν στην  μειονεκτική θέση να πουλάμε χύμα τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου σε εξευτελιστικές χαμηλές τιμές. Τα ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα πουλιούνται χύμα σε χαμηλότερη τιμή από ότι πουλιούνται χύμα τα Ισπανικά λαμπάντε!!! Αυτό είναι το μεγάλο επίτευγμα της ελληνικής βιομηχανίας ελαιολάδου τα τελευταία 40 χρόνια.

Το κύριο εμπόδιο για την εφαρμογή του ισχυρισμού υγείας στη Ελλάδα είναι ο ΕΦΕΤ, μερικοί γευσιγνώστες, και μερικοί έμποροι του χύμα.

Τελευταία 4 χρόνια ο ΕΦΕΤ έχει αλλάξει γνώμη 5 φορές… εδώ μιλάμε για επιστημονική γνώμη όχι αισθητική άποψη αν και για τον ΕΦΕΤ ίσως δεν καταλαβαίνουν την διαφορά.

Πρώτα, μας είπε ότι δεν μπορούμε να μετράμε την ελαιοκανθάλη και την ελαιασίνη διότι δεν αναφέρονται στον ισχυρισμό υγείας,

Τσαυταρης

Τσαυταρης

Δεύτερον, μας είπαν ότι βεβαίως μετράμε την ελαιοκανθάλη και την ελαιασινη διότι είναι παράγοντα της υδροξυτυροσόλης και της τυροσόλης.

Τρίτον, μας είπαν ότι δεν μετράνε την ελαιοκανθάλη διότι ήταν λάθος μετάφραση και ο ισχυρισμός υγείας δεν λέει παράγοντα της τυροσόλης αλλά απλώς τυροσόλη… άρα η ελαιοκανθάλη που είναι παράγοντα της τυροσόλης δεν μπορούμε να την μετρήσουμε.

EFET (The Food Safety Agency of Greece admits they do not make decisions based on scientific evidence from Athan Gadanidis on Vimeo.

Τέταρτον,  με την τελευταία απόφαση μετα από 2 χρόνια μελέτη μας λένε ότι μπορούμε να μετρήσουμε την  ελαιοκανθάλη και την ελαιασίνη αλλά διάλεξαν την μέθοδο του ΔΣΕ για τον έλεγχο αφού ήξεραν ότι η μέθοδο αυτή δεν μετράει ούτε ελαιοκανθάλη ούτε ελαιασινη σωστά.

ΕΦΕΤ

ΕΦΕΤ

Μίλησα με τον Ιωάννη Τσιάλτα προεδρο του ΕΦΕΤ και μου είπε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη δεν το πίστεψα αυτό. Εγώ αμφισβητώ ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση διότι ξέρω καλά ότι δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας στην Ελλάδα να υποστηρίζει το HPLC και όπως μας επιβεβαίωσε το ΔΣΕ ψάχνουν για άλλες μεθόδους.

https://aristoleo.com/el/εφετ-κάνει-ένα-μεγάλο-βήμα-πίσω/

Πεμπτον Αυτό που χρειάζεται είναι ο έλεγχος να γίνεται με την ίδια μέθοδο που έγινε η ανάλυση. Ο ΕΦΕΤ επιμένει να κάνει τον έλεγχο με την μέθοδο HPLC. Αυτό είναι πολύ άσχημο και άδικο και παράνομο διότι δεν μπορεί ο ΕΦΕΤ να επιβάλει μια μέθοδο που δεν είναι επιστημονικά έγκυρη για την τεκμηριωση του 432/2012 διοτι βρίσκεται υπό αναθεώρηση. Το ΔΣΕ ψαχνει για αλλες μεθόδους αλλα ο ΕΦΕΤ επιμένει οτι το HPLC είναι η πιο σωστή μέθοδο για τον έλεγχο. Ο κανονισμός 432-2012 δεν απαιτεί την χρήση μιας επίσημης μέθοδο του ΔΣΕ για την τεκμηρίωση. Απλώς απαιτεί μία επιστημονικά έγκυρη μέθοδο. Το ΔΣΕ δεν αναγνωρίζη κανέναν ισχυρισμό υγείας γα το ελαιόλαδο και δεν έχει αναγνωρίση τον ΕΕ 432/2012 ισχυρισμό υγείας για πολυφαινόλες. Το ΔΣΕ δεν εχει αρμοδιότητα να επιβάλη μία μέθοδος για την τεκμηρίωση ενός κανονισμού  (432/2012). Η μεθοδος που ψαχνει δεν ειναι για την τεκμηριωση του ΕΕ 432/2012. Απλως καταλαβε οτι η μετρηση με το HPLC ειναι λαθος βαση τα καινουργια επιστημονικα δεδομενα που δημιουργηθηκαν με τον ΕΕ 432/2012 κανονισμο. Δληλαδη χρειαζεται μια πιο συγχρονη μεθοδο αλλα δεν ψαχνει γαι την πιο σωστη μεθοδο ψαχνει γαι μια απλη και φτηνη μεθοδο… δεν κοιταει την μεθοδο που χρησημοποιήθηκε αρχικά για την τεκμηρίωση του ισχυρισμού υγειας το LCMS MS/MS διότι ο εξοπλισμός κοστίζει περίπου €350.000,00. Το ΔΣΕ αναζητάει την πιο φτηνη μεθοδο που θα δινει περιπου τα ιδια αποτελέσματα με το LCMS/MS/MS η με το NMR σε ολικές φαινόλες. Δηλαδή δεν θα μετρανε καθε φαινολη αλλα ολες μαζι.

Η επιστήμη όμως εχει προχωρήσει μπροστά τα τελευταία 4 χρόνια και πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι δεν έχουν όλες η φαινόλες την ίδια αξία. Μία φαινολική ένωση η ελαιοκανθάλη, φαίνεται να είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία και έχει γίνει περιζήτητη όχι μόνο απο επιστήμονες αλλα απο καταναλωτές.

Τα ελαιόλαδα πλούσια σε ελαιοκανθάλη και άλλες φαινόλες έχουν μπει πλέον στον χορο της ερευνας για αλζχειμερς, καρκινο, και ισως δειχνει το μελλον του ελαιολαδου να ειναι στο παρελθον: «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας.» 

http://www.pronews.gr/ygeia/364384_ippokratis-farmako-sas-ginei-i-trofi-sas-kai-i-trofi-sas-ginei-farmako-sas

Το μήνυμα από το ΔΣΕ που αναφέρει οτι η μέθοδος του ΔΣΕ (HPLC) βρίσκεται υπο αναθεώρηση μεταφρασμένο στα ελληνικά και το πρότυπο

Κύριε,

Όσον αφορά την ερώτησή σας σχετικά με τη μέθοδο μέτρησης του φαινολικού περιεχομένου του ελαιολάδου, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι η μέθοδος της ΔΣΕ βρίσκεται υπό αναθεώρηση

Αποστολή: Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 12:36 μμ
Προς:
Θέμα: Measurement of phenolic content

Sir,

As regards your query about the method to measure the phenolic content of olive oil, please take note that the IOC method is now under revision.

Cordially,

EXECUTIVE SECRETARIAT

INTERNATIONAL OLIVE COUNCIL

Príncipe de Vergara, 154

28002 Madrid

Tel: +34-915903638

Fax:+34-915631263

www.internationaloliveoil.org

Με αυτόν τον τρόπο εξαναγκάζει τους ελαιοπαραγωγούς να υποστούν έξοδα ανάλυσης με το HPLC χωρίς λόγο η λογική.

Έχουμε είδη αποδείξει ότι τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με υψηλές φαινόλες μπορούν να πωληθούν σε πολύ πιο ψηλές τιμές από ότι τα απλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

Γιατί η μανία να μας σταματήσουν από το να αξιοποιήσουμε το μεγάλο ατού που έχει το ελληνικό ελαιόλαδο ωστε να επωφεληθούν πιο πολλοί ελαιοπαραγωγοί?

Κλινικές μελέτες στην Αμερική και στην Ελλάδα σε ανθρώπους με Αλτσχάιμερ, Υγειά της καρδιάς, καρκίνο και χοληστερίνη… με ελληνικό ελαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη

Ώστε να συνεχίσουμε να πετάμε λεφτά σε διαγωνισμούς γεύσεις στους οποίους τελειώνουμε συνήθως τελευταίοι? Ο λόγος που τα ελληνικά ελαιόλαδα δεν έχουν τα αρώματα που έχουν τα ιταλικά η τα ισπανικά είναι επειδή έχουν υψηλές φαινόλες και η φαινόλες καλύπτουν τα αρώματα… υπάρχει και η άποψη ότι κερδίζουν οι Ιταλοί και Ισπανοί διότι νοθεύουν τα ελαιόλαδα με αρώματα… άλλη ιστορία αυτή για άλλη μέρα… δηλαδή πιστεύει κανείς ότι η μεγαλύτεροι απατεώνες και νοθευτές ελαιολάδου του κόσμου ξαφνικά γίνονται άγιοι και τίμιοι όταν παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς γεύσης???

Εμεις μειναμε πισω? Εμεις φτιαχνουμε ελαιολαδο στο διαστημα
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5480655/mathhtes-tha-ftiaksoyn-elaiolado-sto-diasthma/

Ξεχάσαμε την σοφία του Ιπποκράτη  «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας.» και αγκαλιάσαμε την ψευδό γευσιγνωσία των Ισπανών και Ιταλών… με αποτέλεσμα να μείνουμε πίσω…

http://www.kathimerini.gr/911418/article/oikonomia/epixeirhseis/to-ellhniko-ladi-exei-meinei-pisw-se-sxesh-me-antagwnistes-toy

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε τα ελληνικά ελαιόλαδα που παράγετε γράψτε σας παρακαλώ στον ΕΦΕΤ η πάρετε τηλέφωνο να σας εξηγήσουν γιατί διάλεξαν μέθοδο που έχει απορριφθεί από το ΔΣΕ… μπορεί να χρειαστεί να τους κάνουμε καταγγελία στην ΕΕ η και να τους κάνουμε μια ομαδική μήνυση για απάτη. Μιλήστε με τους βουλευτές σας τους εκπροσώπους για να ακουστή η φωνή σας αλλιώς δεν θα σας δώσουν σημασία… και θα συνεχίσετε να πουλάτε το ελαιόλαδο σας για €3,00 το κιλό… και το μόνο πράγμα που θα φταίει θα είναι η σιωπή σας… και η αδρανειά σας

Το ΔΣΕ αναζήτα άλλες μεθόδους το κείμενο στα αγγλικά

[pdf-embedder url=”https://aristoleo.com/wp-content/uploads/2018/03/PROPOSALS-TO-IMPROVE-IOC-METHODS.pdf” title=”PROPOSALS TO IMPROVE IOC METHODS”]

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Don’t have an account yet? Get started with a 12-day free trial

Leave A Comment

Related Posts

  • Σας προσκαλώ να δηλώσετε συμμετοχή αυτή την εβδομάδα για να λάβετε το Αριστόλεο Βραβείο τον ίδιο μήνα (Ιανουάριο) για το Aristoleo Awards 2022 “Εποχή της Διαύγειας”. Θα είστε στην πρώτη θέση για βράβευση στο 2022.   Μην χάσετε την ευκαιρία συμμετοχής σε αυτόν τον σημαντικό διαγωνισμό και πρωτότυπο σχέδιο προώθησης και πιστοποίησης!  Αν έχετε πραγματοποιήσει την ανάλυση με το NMR θα […]

  • EU 432-2012 NMR η HPLC απο τον δρ Προκόπιο Μαγιάτη Η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο μεθόδους NMR η HPLC για την ανάλυση φαινολών για τον ισχυρισμό υγείας EU 432-2012 είναι: H μέθοδος NMR μετράει απευθείας τα σήματα που αναλογούν σε αριθμό ατόμων και μορίων σε ορισμένη ποσότητα δείγματος Η  HPLC μετράει τα σήματα που […]

  • Υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα και Alzheimer Τα υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα συσχετίστηκαν με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες σε ανθρώπους που πάσχουν απο αρχικά συμπτώματα του Alzheimer     Για πρώτη φορά συσχετίστηκαν τα υψηλἀ φαινολικαά ελαιόλαδα που είναι πλουσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες σε ανθρώπους. Τα υψηλά φαινολικά ελαιολαδα συμπήπτουν με […]