Δοκιμαστικό Τεστ Aristoleo® – “εργαστήριο σε ένα φιαλίδιο”

Aristoleo

Δοκιμαστικό Τεστ Αριστόλεο

Αριστόλεο – Το Δοκιμαστικό Τεστ Aristoleo® είναι ευρέως γνωστό ως “εργαστήριο σε ένα φιαλίδιο”. Πρόκειται για βραβευμένη εφεύρεση του έτους (2015 Ελλάδα Καινοτομίες) που μετρά τις φαινολικές ενώσεις που προάγουν την υγεία, ελαιοκανθάλη (αντιφλεγμονώδης) και ελαιασίνη (αντιοξειδωτική), τις πιο διερευνημένες φαινόλες στο ελαιόλαδο.

Τα βραβεία του 3ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» απονεμήθηκαν ως εξής:
Στην κατηγορία Εφαρμοσμένη Έρευνα βραβεύθηκαν:
Α΄ Βραβείο  στον κ. Προκόπιο Μαγιάτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Φαρμακευτικό Τμήμα, για το Aristoleo: νέο τεστ μέτρησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου.

Χρησιμοποιώντας ένα χρωματικό διάγραμμα, αυτό το καινοτόμο “εργαστήριο σε ένα φιαλίδιο” βαθμονομείται με NMR (Nuclear Magnetic Resonance) για να είναι ένας γρήγορος και φθηνός τρόπος για τους παραγωγούς ελαιολάδου να αναλύουν τις παρτίδες των έξτρα παρθένων ελαιόλαδων τους.

Το Aristoleo® βάζει τη δύναμη του NMR σε ένα φορητό “εργαστήριο σε ένα φιαλίδιο” στα χέρια εκείνων που το χρειάζονται περισσότερο. Τώρα, οι ελαιοκαλλιεργητές μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα την αξία του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου τους βάσει του κατά πόσο πληροί τις προϋποθέσεις για τον κανονισμό της ΕΕ για την επισήμανση της υγείας 432-2012.

Ο κανονισμός αυτός ορίζει ότι τα ελαιόλαδα με περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες άνω των 250 mg / kg μπορούν να θέτουν στην επισήμανσή τους ισχυρισμό για την υγεία:

“Οι πολυφαινόλες ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες”

Επιπλέον,

“Ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και των παραγώγων του (π.χ. σύμπλεγμα ελευρωπίνη και τυροσόλη) ανά 20 g ελαιολάδου. Προκειμένου να φέρει την εγγύηση, πρέπει να παρέχονται στον καταναλωτή πληροφορίες ότι το ευεργετικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με ημερήσια πρόσληψη 20 γραμμαρίων ελαιολάδου.”

Επομένως: όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα σε πολυφαινόλες τόσο υψηλότερη είναι η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

Οι παραγωγοί μπορούν τώρα να συγκεντρώνουν αυτά τα ελαιόλαδα που ελέγχονται σε υψηλά ποσοστά σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Το υψηλό σε φαινόλες ελαιόλαδο διατίθεται στο εμπόριο για τις υγειοπροστατευτικές του ιδιότητες και τιμολογείται ανάλογα. Αυτό με τη σειρά του εξασφαλίζει στον καταναλωτή την ποιότητα του ελαίου που αγοράζει.

Τα υψηλά σε φαινόλες ελαιόλαδα, ιδιαίτερα εκείνα που είναι πλούσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, διερευνούνται ενεργά για τις πιθανές προληπτικές και ίσως και θεραπευτικές τους ιδιότητες σε καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως νόσος του Alzheimer και Parkinson και αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης τύπου ΙΙ.

Η ελαιοκανθάλη, ειδικότερα, αποδεικνύεται ότι έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση παρέχοντας έναν φυσικό και ήπιο τρόπο για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται γενικά ως η υποκείμενη αιτία των περισσότερων ασθενειών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εάν ένα άτομο είναι άρρωστο ή παίρνει κάποιο φάρμακο, πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του και να συμβάλει στην παρακολούθηση των ωφέλιμων επιπτώσεων της καθημερινής κατανάλωσης ενός φυσικού τροφίμου όπως το υψηλό σε φαινόλες ελαιόλαδο με στόχο να μειώσει την εξάρτησή τους από τα φαρμακευτικά προϊόντα. Τα αποτελέσματα ποικίλλουν, επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερώσετε το γιατρό σας πριν αρχίσετε να συμπληρώνετε τη διατροφή σας με υψηλό σε φαινόλες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και ανταποκρίνεται διαφορετικά, επομένως η προσοχή και η συνείδηση ​​αποτελούν τις καλύτερες παραμέτρους για τη βέλτιστη υγεία.