ARISTOIL Interreg MED Programme 2016-2020

ARISTOIL: “Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεσογειακού ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας που σχετίζονται με τις ιδιότητες προστασίας της υγείας του ελαιολάδου”

Πρόγραμμα INTERREG MED (2014-2020)

Στοιχεία επικοινωνίας: Aristoleo Ltd

Λεωφόρος Λάρνακος 7 Block B Suite 201

Αγλαντζιά, Λευκωσία Κύπρος 2101

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αθαν Γκαδανίδης

Γραφείο: 357 22274728

Mob: 357 97645011

Email: aristoleo.com@gmail.com

Περιγραφή Έργου:

Η περιοχή της Μεσογείου είναι η κύρια θέση σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή ελαιολάδου. Το 95% του παγκόσμιου ελαιολάδου παράγεται στη Μεσόγειο και κυρίως στην Ελλάδα, την Πελοπόννησο, όπου παράγεται το 65% του ελληνικού ελαιολάδου, οι ιταλικές περιοχές της Σικελίας, της Καλαβρίας και της Πούγκλιας και η Ανδαλουσία στην Ισπανία, η μεγαλύτερη ελαιοκομική περιοχή του πλανήτη. Η βασική κοινή πρόκληση για όλες τις συμμετέχουσες χώρες στο σχέδιο είναι ότι η μέση τιμή του ελαιολάδου είναι χαμηλή σε σχέση με το κόστος παραγωγής και, επιπλέον, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός με τον τομέα των μη-μεσογειακών παραγωγών ελαιολάδου . Οι παραγωγοί στη Μεσόγειο πιέζονται είτε για να μειώσουν το κόστος παραγωγής είτε για να αυξήσουν την αξία ή τη ζήτηση ελαιολάδου στη διεθνή αγορά προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας και της παραγωγής ελαιολάδου. Ο κύριος στόχος της ARISTOIL είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεσογειακού ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας που οδηγούν στο ελαιόλαδο με ενισχυμένες ιδιότητες προστασίας της υγείας (όπως αναγνωρίζεται από τον κανονισμό 432/2012 της ΕΕ). Η ανάπτυξη ενός μεσογειακού “cluster” για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις ελαιολάδου, σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη κατάρτιση, την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων για τον εντοπισμό των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου, καθώς και η στήριξη των παραγωγών ελαιολάδου με ειδική πιστοποίηση προϊόντων είναι το μείγμα που θα οδηγήσει στο στόχο του έργου.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Ενίσχυση της παραγωγής καινοτόμου προϊόντος ελαιολάδου:

Η σύγκριση των διαθέσιμων μεθόδων ανάλυσης για τα συστατικά του ελαιολάδου και η βελτιστοποίηση των καταλληλότερων μεθόδων θα ολοκληρωθούν καθ ‘όλη τη διάρκεια του έργου. Η βελτιστοποίηση των μεθόδων θα συνοδεύεται από την ανάπτυξη ενός εργαλείου το οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους παραγωγούς για την ταχεία ανάλυση ελαιολάδου στον τομέα, προκειμένου να γνωρίζουμε αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συλλέξει το λάδι που επιτυγχάνει τη βέλτιστη γεύση και τα φαινολικά συστατικά. Όλες οι σχετικές πληροφορίες θα απλοποιηθούν και θα παρασχεθούν στους παραγωγούς μέσω ενός εύχρηστου οδηγού για την παραγωγή ελαιολάδου.

Εκπαίδευση 3000 παραγωγών ελαιολάδου και ελαιοτριβείων :

Συνολικά 3000 παραγωγοί ελαιολάδου και ελαιοτριβείων θα εκπαιδευτούν μέσω της διοργάνωσης 72 προγραμμάτων κατάρτισης και σεμιναρίων για τους παραγωγούς ελαιολάδου και ελαιοτριβεία καθ ‘όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα σεμινάρια θα είναι αφιερωμένα στην ενημέρωση των παραγωγών και των ελαιοτριβείων σχετικά με τις καινοτόμες μεθόδους παραγωγής και τα εργαλεία που διαθέτουν.

Αύξηση των γνώσεων για τους καταναλωτές:

Οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τα οφέλη για την υγεία του ελαιολάδου υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλη σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ 432/2012. Μια σειρά ενημερωτικών ημερών (44) που οργανώνονται στις συμμετέχουσες χώρες είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση της ικανότητας γνώσης των ενδιαφερομένων και κυρίως των καταναλωτών.

Ανάπτυξη μιας τυποποιημένης διαδικασίας για την πιστοποίηση του “Health Claim”:

Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της ελαιόλαδου στη Μεσόγειο έγκειται στην κατασκευή ενός σήματος “υψηλής ποιότητας” για το ελαιόλαδο που παράγεται στην περιοχή του Med, το οποίο πληροί ελάχιστα ειδικά πρότυπα. Η ανάπτυξη τυποποιημένων διαδικασιών πιστοποίησης και η δημιουργία δύο κέντρων πιστοποίησης στην Ισπανία και την Ελλάδα που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των περιοχών Med θα εξασφαλίσουν στον τελικό καταναλωτή την ποιότητα του προϊόντος.

Ανάπτυξη του “cluster” ελαιολάδου στη Μεσόγειο:

Θα αναπτυχθεί ένα μεσογειακό “cluster” βασικών παραγόντων του τομέα του ελαιολάδου, με στόχο τη διευκόλυνση της δικτύωσης και της συνεργασίας σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Ένα ηλεκτρονικό κέντρο θα υποστηρίξει την επικοινωνία και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των βασικών παραγόντων. Οι πληροφορίες σχετικά με νέες ευκαιρίες στην αγορά, εκθέσεις, σεμινάρια, ζήτηση και άλλες ιδέες θα διαρρεύσουν μέσω αυτού του κόμβου.

Σύμπραξη έργου:

Επικεφαλής συνεργάτης.

ΕΟΕΣ Efxini Poli – SolidarCity NETWORK, Ελλάδα / Αττική

Συνεργάτες του έργου

PP1. Ευρωμεσογειακό Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ιταλία / Σικελία

PP2. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα / Αττική

PP3. Περιφερειακή Αναπτυξιακή Υπηρεσία Λάρνακας-Αμμοχώστου, Κύπρος

PP4. Aristoleo Ltd – Κύπρος

PP5. Πανεπιστήμιο του Split – Κροατία / Jadranska

PP6. Πανεπιστήμιο του Κόρδοβα – Ισπανία / Ανδαλουσία

ΡΡ7. Ελεύθερη Δημοτική Κοινοπραξία της Ragusa, Ιταλία / Σικελία

ΡΡ8. Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ελλάδα / Πελοπόννησος

PP9. Κοστέλενος Γιώργος Φυτώρια, Ελλάδα / Αττική (Συνεργάτης)

ΡΡ10. Diputation de Malaga

PP11. Περιφέρεια Puglia, Ιταλία / Απουλία (συνεργάτης)

ΡΡ12. Ινστιτούτο για τις αγροτικές καλλιέργειες και την αποκατάσταση Κραστ, Κροατία / Jadranska (συνεργάτης εταίρος)

ΡΡ13. Ένωση ελαιοκαλλιεργητών Vela Luka, Κροατία / Jadranska (συνεργάτης)

PP14. Carcabuey Health Ventures, Ισπανία / Ανδαλουσία (συνεργάτης)

PP15. Πανελλήνια Ένωση Ελαιουργείων, Ελλάδα / Κεντρική Μακεδονία (Συνεργάτης)

PP16. Αμερικανική Γεωργική Σχολή Μεταδευτεροβάθμια Εκπαιδευτική και Εκπαιδευτική Ένωση, Ελλάδα / Κεντρική Μακεδονία (Συνεργάτης)

Διοικητικά δεδομένα:

Διάρκεια: 01 – NOV -2016 έως 31-OCT-2019

Άξονας προτεραιότητας προγράμματος:

Άξονας προτεραιότητας 1: Προώθηση των μεσογειακών δυνατοτήτων καινοτομίας για την ανάπτυξη έξυπνης και βιώσιμης ανάπτυξης

Ειδικός στόχος του προγράμματος:

1.1 Να αυξηθεί η διακρατική δραστηριότητα καινοτόμων “cluster” και δικτύων βασικών τομέων της περιοχής MED

Συνολικός Προϋπολογισμός: 2.008.200,00 €

Συνολικά κονδύλια της ΕΕ: ​​1.706.970,00 €

Διαβάστε περισσότερα:

Ιστοσελίδα του έργου: https://aristoil.interreg-med.eu/

Facebook page: ARISTOIL

Project’s twitter page: https://twitter.com/aristoilproject