Categories: High Phenolic EVOO

by athan

Share

Categories: High Phenolic EVOO

by athan

Share

Αυτή η αρχαία ελιά, που βρίσκεται στην Αίγινα της Ελλάδας, είναι στην πραγματικότητα 2.700 ετών. Πρόσφατη ανάλυση DNA επιβεβαίωσε όχι μόνο την ηλικία αλλά και την ποικιλία του.

Γνώρισα αυτό το δέντρο το 2012 και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να κουλουριαστώ στη «μήτρα» του και αποκάλεσα το δέντρο «Μαμά μου». 

   Η ποικιλία είναι η ΘΡΟΥΜΠΑ η οποία είναι η πιο συνηθισμένη στο νησί της Θάσου. Το χωριό της μητέρας μου βρίσκεται ακριβώς απέναντι από αυτό το νησί στην ηπειρωτική χώρα της Βόρειας Ελλάδας. Από εκεί προμηθευόμασταν το φαρμακευτικό ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής, όπως το λέγαμε τότε. Παραγόταν σε αυτό το νησί από τη συγκεκριμένη ποικιλία. Το θυμάμαι γιατί η γιαγιά μου συνήθιζε να το τρίβει στα πρησμένα και πονεμένα ούλα μου και η φλεγμονή, που προκαλούσε η οδοντοφυΐα, έφευγε. Αλλά εγώ το μισούσα! Η γεύση του ήταν πικρή και πιπεράτη και μου προκαλούσε βήχα. Πριν καν ξεκινήσω το ταξίδι μου στο ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες (EVOO), ήμουν εκεί, στη μήτρα της ιστορίας του. Δεν μπορούσα να το συνειδητοποιήσω τότε, παρόλο που ήταν κάτω από τη μύτη μου όλο αυτό το διάστημα.

   Μελετώντας τα αποτελέσματα του DNA, διαπιστώθηκε όχι μόνο ότι το συγκεκριμένο δέντρο έχει ηλικία 2.700 ετών, αλλά και ότι είναι ακριβώς η ίδια ποικιλία με το δέντρο ηλικίας 5.000 ετών στη Νάξο και το δέντρο ηλικίας 2.500 ετών στην Αθήνα που ονομάζεται «Η Ελιά του Πεισίστρατου». Μια άλλη εντυπωσιακή ανακάλυψη ήταν ότι και τα τρία αρχαία ελαιόδεντρα δεν ήταν μπολιασμένα σε ήδη υπάρχοντα ελαιόδεντρα, όπως συνηθίζεται διότι το DNA ήταν ακριβώς το ίδιο και στα τρία.

Major discovery regarding the variety of 5,000 year old olive trees

Μαζεύοντας φύλλα ελιάς για DNA ανάλυση

   Πρέπει να καλλιεργήθηκαν σε φυτώριο, διότι το DNA αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο και στα τρία δένδρα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και φυτεύτηκαν σε όλες τις περιοχές του Αιγαίου και της Αττικής. Ας κάνουμε τους υπολογισμούς: για τουλάχιστον 2.500 χρόνια, οι Έλληνες επέλεγαν προσεκτικά τις ποικιλίες των ελαιόδεντρων τους από φυτώρια! Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ελιά μπορεί να θεωρηθεί αποτέλεσμα της αρχικής της καλλιέργειας και είχα την τύχη να την ανακαλύψω. Και ναι, δίνει ελιές και ελαιόλαδο φυσικά πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις.

Αφιερωμένο στη μητέρα μου Αγγελική που μας άφησε πολύ νωρίς πριν από 48 χρόνια. Μακάρι να αναπαυθείς εν ειρήνη, μαμά. Επέστρεψα Ελλάδα συναισθηματικά  και πνευματικά αν όχι σωματικά.

DNA testing of leaves

DNA αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό

   Το αξιοσημείωτο σε αυτή την εμπειρία ήταν ότι με τράβηξε αυτό το συγκεκριμένο δέντρο χωρίς καμία προηγούμενη γνώση της σημασίας του. Στην πραγματικότητα συνέδεσε τις παιδικές μου εμπειρίες σχετικά με τη χρήση ελαιόλαδου πρώιμης συγκομιδής ως φάρμακο με το ελαιόλαδο με υψηλή φαινολική περιεκτικότητα και ισχυρισμό υγείας (Health Claim). Το ελαιόλαδο των νεανικών μου χρόνων στη βόρεια Ελλάδα, που τόσο έντονα θυμόμουν, το ανακάλυψα ξανά στο νησί της Αίγινας. Είναι επίσης μια εντυπωσιακή ανακάλυψη για την αρχαία ελληνική διαχείριση του ελαιώνα. 

My Norwegian fiends who accompanied me to gather the leaves for DNA testing

Με βοηθησαν ο Sigmund Hagen και η κορη οτυ  Louise Hermanrud Hagen. Χωρις αυτους δεν ανεβαινα εκεινη την ημερα.

Υπάρχει μια αίσθηση ανωτέρου σκοπού που διέπει τη ζωή μου και με καθοδηγεί από τη μια εμπειρία στην άλλη. Αυτόν τον μεγαλύτερο σκοπό τον ονομάζω «Ορθολογική Ενσωμάτωση». Είναι ο καλύτερος τρόπος που βρήκα για να περιγράψω αυτή τη συνείδηση που με οδηγεί όλο και πιο βαθιά στον κόσμο της αρχαίας σοφίας, η οποία και επαληθεύεται από τη σύγχρονη επιστήμη. Μακάρι να γίνει και για σας οδηγός σε μια αυξημένη αίσθηση της ζωής.

Με αγάπη Άθαν

Ο Athan είναι ο διευθυντής του Aristoleo.com και ειλικρινής υποστηρικτής του ελαιόλαδού με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες. Ο Athan λατρεύει να προωθεί το ελληνικό ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και να αμφισβητεί το εμπορικό και πολιτικό status quo που εμποδίζει τους ανθρώπους να γνωρίζουν την επιστήμη πίσω από τη φύση. Ο Athan γράφει επί του παρόντος ένα βιβλίο για την αρχαία ελληνική διατροφή, τη φιλοσοφία, και τις ρουτίνες σωματικής άσκησης. Προσωρινός τίτλος: «Συνταγές για την Αναβίωση του Ελληνικού Πνεύματος». Αν σκέφτεσαι σαν Έλληνας, είσαι Έλληνας… 

Επικοινωνία: fetachi@gmail.com

Το Aristoleo® αντιπροσωπεύει την αναβίωση της αριστείας στην υποστήριξη της παραγωγής ανώτερου Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου Υψηλό σε Φαινόλες, που τόσο εκτιμήθηκε στην αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Αποστολή μας είναι να εντοπίσουμε τα πιο υγιεινά ελαιόλαδα στον κόσμο και να τα μοιραστούμε με άτομα που έχουν συνείδηση υγείας και είναι απαιτητικά στις προτιμήσεις τους καθώς και με όσους εξυπηρετούν αυτή την αγορά.

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Don’t have an account yet? Get started with a 12-day free trial

Leave A Comment

Related Posts