ΑΡΙΣΤΟΛΕΟ ΒΡΑΒΕΙΑ 2023 – ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΛΑΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Από την έναρξη των Αριστόλεο Bραβεία το 2016 το είδα ως ένα ταξίδι προς την Ιθάκη. Κάθε χρόνο έχουμε μια καινούργια περιπέτεια και μια καινούργια πρόκληση να ξεπεράσουμε και διαφορετικό θέμα για να εξερευνήσουμε.

Δήλωση συμμετοχης: LINK

Όλα άλλαξαν to 2012 όταν εγκρίθηκε ο ισχυρισμός υγείας ΕΕ 432/2012 για της πολυφαινόλες στην ετικέτα του ελαιολάδου.

Στο 2012 επιβεβαιώθηκε επιστημονικά, γευστικά και εμπειριακά, ότι το μυστικό του ελαιολάδου και τα οφέλη για την υγεία προέρχονται από της φαινολικές ενώσεις που περιέχει και όχι το ίδιο το ελαιόλαδο.

Δηλαδή το μυστικό του υγεία προστατευτικού ελαιολάδου δεν προέρχεται από τα μονοακόρεστα λίπη. Το πραγματικό μυστικό του ελαιολάδου είχε επιβεβαιωθεί από τους αρχαίους Έλληνες εμπειριακά. Τώρα επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά ότι η θετική επίδραση στην υγεία εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε φαινολών. 

Σας προσκαλώ να πάρετε μέρος στον πρωτοποριακό διαγωνισμό ελαιολάδου Αριστόλεο Βραβεία 2023.

Είμαστε εδώ να σας υποστηρίξουμε και να σας δημοσιεύσουμε τα υπέροχα υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα που παράγετε

Κόστος συμμετοχής με Υψηλό Φαινολικό Ελαιόλαδο: €275 ανά δείγμα (έκπτωση για πάνω από ένα δείγμα.)
Εάν έχετε ένα τρέχον πιστοποιητικό qNMR, Ω100,00 θα αφαιρεθούν από το κόστος εγγραφής.

Κόστος εγγραφής Επιτραπέζιες Ελιές Υψηλών Φαινολικών: €250 
Εάν έχετε πιστοποιητικό qNMR, €100,00 θα αφαιρεθούν από το τέλος εγγραφής.

Δήλωση συμμετοχης: LINK

Το αγουρέλαιο στην περιοχή της Μεσογείου δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως παραδοσιακό φαγητό. θεωρήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως Παραδοσιακό ή Λαϊκό Ιατρικό σκεύασμα. Δεν πωλήθηκε ποτέ, αλλά παρήχθη σε μικρές ποσότητες και περνούσε στα μέλη της οικογένειας και καταναλώθηκε σε καθημερινή βάση ως τονωτικό και «πανάκειο» συνήθως αναμεμειγμένο με κόκκινο κρασί. Μεγάλωσα με αυτό. Η μητέρα μου καταπραΰνει τον πόνο της οδοντοφυΐας τρίβοντάς τον στα ούλα μου.

Μόλις πρόσφατα ανακαλύψαμε τις φαινολικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για αυτό το προφανές αποτέλεσμα μείωσης του πόνου.

Athan tasting EVOO at sial paris 2018

Ο Athan δοκιμάζει ελαιόλαδα στο SIAL Paris 2018

Το 2005 ο Gary Beauchamp ανακάλυψε ότι η πιπεράτη γεύση του ελαιολάδου προκλήθηκε από μια φαινολική ένωση. Την ονόμασε Ελαιοκανθάλη χωρίς να το καταλάβει άλλαξε την ιστορία του ελαιολάδου.  Ήρθε ο ισχυρισμός υγείας ΕΕ 432/2012 για τις πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο. Αυτός ο ισχυρισμός υγείας με ενέπνευσε να ερευνήσω και να γράψω για το ελαιόλαδο.

Το 2012 ήταν επίσης η χρονιά που ο Δρ. Προκόπιος Μαγιάτης και η ομάδα ερευνητών του ανέπτυξαν τη μέθοδο qNMR για να αναλύσουν ποσοτικά την παρουσία φαινολικών ενώσεων στο ελαιόλαδο.

Εδώ είμαστε σήμερα 10 χρόνια μετά. Ο ισχυρισμός για την υγεία δεν έχει υποστηριχθεί από τους Οργανισμούς για την Ασφάλεια των Τροφίμων στην ΕΕ λόγω της τεράστιας πίεσης που αντιμετωπίζουν από τη βιομηχανία ελαιολάδου με επικεφαλής τη ΔΟΕ (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου). Δεν τους άρεσε που ΕΕ δημιοὐργησε μια νέα κατηγορία ελαιολάδου, με βάση τις συγκεντρώσεις πολυφαινολών… και βρισκόμαστε σήμερα.

Το Υψηλό Φαινολικό EVOO μπορεί να είναι το πραγματικό συντριβάνι της νεότητας

10 Χρόνια Μετά

Φέτος γιoρτάζουμε τα δέκα χρόνια από τότε που εγκρίθηκε ο ισχυρισμός υγείας ΕΕ 432/2012.

Δεν ήταν εύκολο τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά το μήνυμα έχει περάσει και έχει ακουστή από τους καταναλωτές.

Πολλοί ανεξάρτητοι ελαιοκαλλιεργητές αποφάσισαν να αλλάξουν τους χρόνους συγκομιδής, τις ρυθμίσεις άλεσης για να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και τις θερμοκρασίες αποθήκευσης για την προστασία τους από την οξείδωση.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, έχουμε αρκετά αυτό το Ελαιόλαδο υψηλής φαινολικής περιεκτηκοτητας να παράγεται για εμπορικούς σκοπούς. Είναι πολύ ακριβό, αλλά μόλις το απαιτήσουν περισσότεροι καταναλωτές και αρχίσουν να το παράγουν περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί, αναμένουμε ότι οι τιμές θα μειωθούν τα επόμενα 5 χρόνια.

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ορισμένοι να κόψουν τις γωνίες ή να βάλουν λάθος ετικέτα στο ελαιόλαδο τους για να βγάλουν γρήγορα χρήματα. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε τα Aristoleo Awards, την DataLok Certification και Aristoleo Coolers.

Ο ΑΡΙΣΤΟΛΕΟ ΒΡΑΒΕΙΑ 2023 ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ

2016 “Το Ελληνικό Θαύμα”

2017 “Γευστικά  Αναλυτικά & Αληθινά”

2018 “Πέρα απο Βιολογικό & Πέρα από Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο”

2019 “Φαγητό ως Φάρμακο”

2020 “Εποχή της Διαφάνιας – Υψηλή Τεχνολογία Υψηλό Άγγιγμα”

2021 “Η Φαινολική Τάση”

2022 “Η Εποχή της Διαφάνειας Αριστόλεο Cooler”

2023 “Οι Πολυφαινόλες το Μυστικό του Ελαιολάδου”

 

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο και Υψηλά Φαινολικές Ελιές

Τα ετήσια βραβεία Aristoleo έχουν γίνει ο κορυφαίος υποστηρικτής της ξεχωριστής κατηγορίας ελαιολάδου και ελιών με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά.

Διαβάστε για την τελευταία έρευνα σχετικά με τα πολλά οφέλη για την υγεία του ελαιολάδου υψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικά συστατικά εδώ.

Τα βραβεία Aristoleo Παρουσιάζονται Μηνιαία

Δεν περιμένουμε πλέον μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την απονομή των Ελαιόλαδων και Ελιών Υψηλών Φαινολικών. Παρουσιάζουμε τα βραβεία Aristoleo online καθώς κάθε δείγμα ελαιολάδου και ελιάς αναλύεται και ελέγχεται.

Η επίσημη εκδήλωση για την παρουσίαση θα προγραμματιστεί το 2023.

Υπάρχουν 5 κατηγορίες Αριστόλεο Βραβείων:

Τριπλό χρυσό: 2000+ mg ανά κιλό

Διπλό Χρυσό: 1200-2000 mg ανά κιλό

Χρυσό: 800 -1199 mg ανά κιλό

Ασημένιο: 500 – 799 mg ανά κιλό

Χάλκινο: 250mg – 499 ανά κιλό

Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 250 mg/kg ολικών φαινολικών ενώσεων για να πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβετε το Βραβείο Aristoleo.

Φαινολικό προφίλ:
Όλα τα δείγματα ελαιολάδου θα αναλυθούν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο qNMR (quantitative Nuclear Magnetic Resonance) που αναπτύχθηκε από τον Δρ Μαγιάτη και την ομάδα ερευνητών του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οργανοληπτική Δοκιμή:
Η γευστική αξιολόγηση όλων των δειγμάτων ελαιολάδου θα πραγματοποιηθεί στο Food Allergens Lab. Τα δείγματα ελαιολάδου πρέπει να είναι απαλλαγμένα από γευστικά ελαττώματα για να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στα βραβεία Aristoleo.

Η φαινολική ανάλυση των δειγμάτων ελαιολάδου θα διεξαχθεί από το qNMR στο Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς στην Αθήνα, όπως θα παραληφθούν.

Τα αποτελέσματα για τα ΒΡΑΒΕΙΑ ARISTOLEO θα ανακοινώνονται κάθε μήνα στο aristoleo.com, aristoleonorthamerica.com, YouTube, TikTok, Instagram, Twitter και άλλα κανάλια μέσων όπως: Blogs, Εφημερίδες, Podcasts, Τηλεόραση

Θα στείλουμε οδηγίες για την αποστολή δειγμάτων μόλις λάβουμε την εγγραφή και την πληρωμή. Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στο Πρόγραμμα Πιστοποίησης Aristoleo-DataLok και να τοποθετήσετε τα πιστοποιημένα ελαιόλαδα σας στους ψύκτες Aristoleo, επικοινωνήστε μαζί μας πριν στείλετε δείγματα για τα βραβεία Aristoleo.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν τόσο πιστοποιητικά NMR όσο και αποτελέσματα γευστικών δοκιμών.
Μόλις εγγραφείτε, θα λάβετε ένα τιμολόγιο από το τμήμα Aristoleo North America της Artemis Alliance Inc. Τορόντο, Καναδάς.

Κριτήρια για τις επιτραπέζιες ελιές υψηλών φαινολών για τα βραβεία Aristoleo

Τριπλός Χρυσός: 3,00+mg ανά γρ

Διπλός χρυσός: 2,00+ mg ανά γρ

Χρυσός: 1,50+ mg ανά γρ

Ασήμι: 1,00 – 1,49 mg ανά γρ

Χάλκινος: 0,50 – 0,99 mg ανά γρ

ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Δεχόμαστε ανάλυση του φαινολικού περιεχομένου των ελιών από το World Olive Center στην Αθήνα Ελλάδα. Αν εχετε μια προσφατη αναλυση θα λαβετε εκπτωση 

Υπάρχει έκπτωση για ομαδοποίηση για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε: athan@aristoleo.com.
Οι ελιές πρέπει να έχουν τουλάχιστον 0,50 mg φαινολικής περιεκτικότητας ανά γραμμάριο ελιάς (χωρίς κουκούτσι) για να είναι επιλέξιμες για ένα βραβείο Aristoleo.

Η περιεκτικότητα σε φαινολικές ουσίες επιτραπέζιων ελιών δεν αλλάζει τόσο γρήγορα όσο τα δείγματα ελαιολάδου.

Επομένως, εάν έχετε ένα τρέχουσα ανάλυση από το NMR από το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς στην Αθήνα Ελλάδα, από τις επιτραπέζιες ελιές σας θα αφαιρέσουμε 100 από το τέλος εισόδου
υποβολή του πιστοποιητικού ανάλυσης από το εργαστήριο Προκόπιος Μαγιάτης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν το επίσημο πιστοποιητικό ανάλυσης NMR των ελιών που υποβλήθηκαν.

Πρωτόκολλο Aristoleo-DataLok (ADLP)

Εάν ενδιαφέρεστε να πιστοποιήσετε και να πωλήσετε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικά συστατικά στο Aristoleo Cooler και από πιστοποιημένους διαδικτυακούς λιανοπωλητές, επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας παρέχουμε δωρεάν αξιολόγηση.

Laconiko OLIO NUOVO is the first certifed high phenolic EVOO in the USA

ΨΥΚΤΗΣ ARISTOLEO ΣΤΗ MANASSAS, VIRGINIA, Η.Π.Α